Всеки десети отпада от училище

Всеки десети отпада от училище | StandartNews.com

София. Все повече български деца отпадат от училище, защото емигрират. Това става ясно от стратегия за намаляване броя на учениците, преждевременно отпаднали от училище, изготвена от просветното министерство.

Съгласно нея само за пет години - от 2008 до 2012 година, децата, които спират да посещават школото, защото са заминали в чужбина, са се увеличили с почти 50%. От 3769 през 2008 година те са станали 5367 през 2012 г. Тази причина за отпадане е изместила от второто място нежеланието да ходиш на училище. В стратегията е записано, че страната ни няма възможност за обмен на данни с държавите, където тези семейства емигрират, така че не можем да разберем дали децата са продължили да учат там. Едва от тази учебна година в България е направен електронен регистър, чрез който можем да следим движението на децата - прекъсване, смяна на школото, стига да е в рамките на България.

Основната причина, поради която хлапетата спират да ходят на училище обаче, са семейните причини. МОН посочва, че 51% от всички ученици са преустановили ходенето в клас заради тези причини, но не конкретизира какво стои зад това определение. Като особено рискови за отпадане се посочват учениците, които повтарят класа. Второгодниците най-често се демотивират и в края на втората година прекъсват. Любопитно е, че като рискови за отпадане се посочват и децата, непосещавали детски градини, особено ако са от малцинствата. Заради това се предлага държавата да покрива таксите за забавачка на малчуганите, чиито семейства са с ниски доходи, само и само те да се социализират отрано.

Преждевременно напусналите школото са 12,5% от българите, което означава, че от образованието изпада приблизително всеки десети. В момента в България близо 8000 от младите хора между 20 и 24 години никога не са виждали класна стая. 82% от младежите, които са напуснали училище преждевременно, са безработни, като половината от тях въобще не търсят работа и не желаят да се трудят. Сред хората, които не са завършили средното си образование, е най-висок и делът на живеещите в бедност. Те са три пъти повече от онези, които все пак са взели гимназиалната си диплома. Вероятността за отпадане от училище е двойно по-голяма във фамилии, където самият глава на семейството е с начално или основно образование, посочват експертите. Хората с основно и по-ниско образование имат средно с 45% по-нисък доход от тези, които са изкарали гимназия. В селата едва около 40% от обитателите са успели да избутат средно образование. Най-много отпадащи от училище има в Югоизточния район на страната, където всеки пети не довършва гимназия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай