Висше училище демонстрира техники при самоотбрана

Висше училище демонстрира техники при самоотбрана | StandartNews.com

Уникална демонстрация на техники за самоотбрана представи екипът на доц. д-р Томо Борисов, който е заместник-ректор на Висшето училище по сигурност и икономика.

Експертите показаха техники от джу-джицу, които могат да използват мъже и жени, независимо от физическото им състояние. Хватките не са сложни и осигуряват богат арсенал от действия в критични ситуации. Трениращите бързо ги научават и могат да ги прилагат без дълга предварителна подготовка. Доц. Борисов наблегна на невербалната комуникация, която анализира езика на тялото.

"Наблюдавайте всеки дребен елемент в поведението на нападателя, който ще ви подскаже намеренията му", посъветва експертът. И допълни, че моментът на изненадата може да работи за потенциалната жертва.

"Неочакваната самоотбрана от човек, който на пръв поглед не представлява заплаха, обърква насилника. Викайте силно и покажете решителност да се борите за живота си", заяви доц. Борисов. Той препоръча да се избягват конфликтните ситуации, а не да се влиза в тях. Пред препълнената аудитория експертите по сигурност показаха захвати и ключове, които могат да обезвредят и най-агресивния нападател. Техниките са част от психофизически модел за самозащита и оцеляване, специално разработен за различни етносоциални условия и провокативна среда. Курсът е част от програмата за обучение във Висшето училище по сигурност и икономика, а резултатите от него са безпорни - придобива се завидна физическа и психическа дееспособност и кондиция, заяви зам.-ректорът на вуза. Той поясни, че моделът може лесно да се адаптира, за да отговори на нуждите и на хората с увреждания.

"Не може напълно да се избегне агресията, но всеки сам ще изгради поведенческия си модел, за да оцелее в екстремална ситуация", категоричен беше доц. Борисов. Президентът на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов пък представи уникалните специалности и модерните учебни планове, по които се подготвят студентите във ВУСИ.

"Дългогодишната пряка връзка с бизнеса показа, че фирмите все повече очакват от университетите да се съобразяват с реалното търсене на кадри и ние сме го направили. Това е много добра новина за всички наши студенти - бъдещи и настоящи, защото след това ще почукат на отворени врати", категоричен е проф. Манолов. Не са много вузовете, които осигуряват солидна и широка база на бъдещите висшисти и с гордост мога да заявя, че ВУСИ е сред тях, допълни проф. Манолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай