Понеделник,

Висше училище демонстрира техники при самоотбрана

От: Failed to load user -
1535
Висше училище демонстрира техники при самоотбрана
A
A
A

Уникална демонстрация на техники за самоотбрана представи екипът на доц. д-р Томо Борисов, който е заместник-ректор на Висшето училище по сигурност и икономика.

Експертите показаха техники от джу-джицу, които могат да използват мъже и жени, независимо от физическото им състояние. Хватките не са сложни и осигуряват богат арсенал от действия в критични ситуации. Трениращите бързо ги научават и могат да ги прилагат без дълга предварителна подготовка. Доц. Борисов наблегна на невербалната комуникация, която анализира езика на тялото.

"Наблюдавайте всеки дребен елемент в поведението на нападателя, който ще ви подскаже намеренията му", посъветва експертът. И допълни, че моментът на изненадата може да работи за потенциалната жертва.

"Неочакваната самоотбрана от човек, който на пръв поглед не представлява заплаха, обърква насилника. Викайте силно и покажете решителност да се борите за живота си", заяви доц. Борисов. Той препоръча да се избягват конфликтните ситуации, а не да се влиза в тях. Пред препълнената аудитория експертите по сигурност показаха захвати и ключове, които могат да обезвредят и най-агресивния нападател. Техниките са част от психофизически модел за самозащита и оцеляване, специално разработен за различни етносоциални условия и провокативна среда. Курсът е част от програмата за обучение във Висшето училище по сигурност и икономика, а резултатите от него са безпорни - придобива се завидна физическа и психическа дееспособност и кондиция, заяви зам.-ректорът на вуза. Той поясни, че моделът може лесно да се адаптира, за да отговори на нуждите и на хората с увреждания.

"Не може напълно да се избегне агресията, но всеки сам ще изгради поведенческия си модел, за да оцелее в екстремална ситуация", категоричен беше доц. Борисов. Президентът на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов пък представи уникалните специалности и модерните учебни планове, по които се подготвят студентите във ВУСИ.

"Дългогодишната пряка връзка с бизнеса показа, че фирмите все повече очакват от университетите да се съобразяват с реалното търсене на кадри и ние сме го направили. Това е много добра новина за всички наши студенти - бъдещи и настоящи, защото след това ще почукат на отворени врати", категоричен е проф. Манолов. Не са много вузовете, които осигуряват солидна и широка база на бъдещите висшисти и с гордост мога да заявя, че ВУСИ е сред тях, допълни проф. Манолов.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички