Виена търси БГ Паганини

Децата от музикалната академия "Амадеус" свирят пред принца на Лихтенщайн

Виена търси БГ Паганини | StandartNews.com

София. Ако искате детето ви да получи отлично музикално образование, най-доброто място да това, разбира се, е Виена. В събота и неделя музикалната академия "Амадеус" от австрийската столица издирваше наши таланти по време на образователно изложение в "Шератон". И въпреки високите цени - около 30 000 евро, доста семейства се наредиха на опашка пред щанда на училището, за да научат повече за условията. "Само за ден и половина оттук минаха 12 българчета, някои от които според мен са много сериозни кандидати", разказа пред "Стандарт" шефът на "Човешки ресурси" Колин Фенър, който издирва таланти по целия свят.

"В Русия, Близкия изток и Япония обикновено ни търсят повече деца инструменталисти. У вас обаче бяхме приятно изненадани - поне половината от кандидатите се занимават с пеене", разказва Колин Фенър. "Само преди минута разговарях с момиче, което пее джаз. Освен това имаме бг кандидати с цигулка, пиано и китара. Интересното е, че повечето от тези деца не учат в специализирани музикални училища", споделя Фенър.

"Амадеус" е нова, но много перспективна академия - преподаватели в нея са имена от най-елитните световни музикални университети. "Те отварят вратите на нашите ученици към световната сцена. Съвсем скоро предстои концерт на наши деца в Япония. Принцът на Лихтенщайн пък отваря отново двореца си във Виена и на церемонията по откриването ще свирят наши виолисти", разказва той. Децата чакали с нетърпение концерта, защото в двореца на принца има две виоли "Страдивариус", на които ще могат да упражнят уменията си.

Иначе самото училище е оборудвано с уникални инструменти - известно е като първото "Стейнуей" училище в Австрия. То притежава десет пиана и четири рояла на елитната фирма, чиито инструменти струват колкото нов "Ягуар". Талантите на "Амадеус" са едни от малкото, които могат да свирят на тях още от ученическата скамейка. В школото учат деца от 16 националности, като най-многобройни са от Австрия и Китай. Обучението е на английски, като програмата е международната IB, която е 2-годишна. Въпреки че става дума за двете последни гимназиални години, у нас интерес към училището проявяват дори деца от 12-годишна възраст. Има обаче и паралелки от първи до десети клас, така че и те могат да бъдат приети.

"Каним кандидатите да дойдат при нас във Виена и да останат едно денонощие. Тогава провеждаме и интервю с тях", разказва Фенър. Другият вариант е децата да изпратят диск със свои изпълнения, за да се прецени на какво ниво са. Освен по музика обаче има и тестове по английски и математика, разказва Фенър. Ако децата не са достатъчно добре с английския, но имат музикален талант, могат също да се запишат, като първоначално изкарат подготвителен курс по езика. Програмата по музика пък се съставя индивидуално за всеки ученик.

Иначе по време на изложението най-много кандидати имаше за британските училища. За частното бординг училище Кейтърам, което е в топ 10 сред школата на Острова, например родителите се записват две години по-рано, за да насрочат интервю за прием на детето си. Особеност при това училище, както и при всички в "десетката" е, че след това техните възпитаници влизат най-често и в университети от Топ 10. 25 на сто от възпитаниците на това училище завършват с оценка на матурите A*, което е еквивалент на 6+. Училището отпуска и стипендии - до 50 на сто за академични постижения и 25 на сто за спортни и артистични таланти.

Не липсваха желаещи и за друго елитно училище в Кардиф, което е известно с това, че подготвя отлично за медицина. Британските университети обикновено искат от кандидатите си за тази специалност да са имали някаква практика, свързана с интересите им към медицината. Бг кандидатите в такива случаи се "спасяват" с бележки от БЧК. Училището в Кардиф обаче осигурява на децата, записани в тази програма, дори стажове в болници. Друга негова особеност е, че учителите готвят децата само за оценка А и А* на матурите. При положение, че едно дете не покаже потенциал за това, не го приемат. Миналата година пълните отличници са били 80% от всички ученици. Училището има и специална програма, насочена към кандидатстващи в Кеймбридж и Оксфорд, включително със симулация на интервютата, които се провеждат в тези два университета. В него вече учат няколко български деца.

Много силен интерес има и към колеж в Ливърпул, който обучава на половин цена. Причината за това е, че британското правителство като част от програмите си за равен достъп до образование финансира обучението в това училище. Родителите плащат само такса за настаняването и издръжката, която е около 13 000 паунда. В "Ливърпул колидж" учат около 30 деца от чужбина, като четири от тях са българчета, разказа Хелън Лами, която се занимава с подбора на ученици извън Англия. "Едно от българските момчета - Петър, е изключително популярно в колежа, участва във всички спектакли и театрални изяви", допълва тя. Три от децата учат в A-level, което обхваща последните две години от обучението, а едно е в по-малките класове.

Все повече български родители започват да изпращат децата си за последните четири години от обучението им на Острова, а не само за финалните две, разказват организаторите от "Интеграл". Всяка година поне 30 българчета завършват средното си образование на Острова.

В Швейцария пък нашите деца са средно между 3 и 5 във всяко частно училище, независимо от по-високите такси. Училището в Цуг дава възможност в последните два класа сам да избереш по коя образователна система да довършиш обучението си. До X клас се учи по американската, а след това избираш - дали да вземеш американска диплома или международната IB, която е по-разпространена в Европа. Която и да избереш обаче, имаш възможност да кандидатстваш в целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай