Четвъртък,

Вдигат учителските заплати от 1 октомври

От: Администратор -
15711
Вдигат учителските заплати от 1 октомври
A
A
A

Вдигат учителски заплати със 70 лв. от 1 октомври. Това се договориха днес премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и Синдикатът на българските учители.

Увеличението ще засегне заплатите и от 2016 г. като за целта финансовия министър Владислав Горанов предвижда в бюджета допълнителни 96 млн. лв., които да поемат новите учителски заплати. Припомняме, че за последните 2 месеца на тази година бяха гласувани допълнителни 20 млн. лв. за заплатите на учителите.

Увеличение на заплатите ще има за целия персонал, включително и непедагогическия, заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

С новото увеличение заплатата на младши учител, който току що започва работа, ще стане 600 лв., а средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страна.та

КНСБ е получила уверение, че догодина ще бъдат завишени и заплатите на работещите в агенциите, които отговарят за събирането за приходите, пазара на труда и директно работят с граждани и фирми. В агенцията по заетостта и главна инспекция по труда завишението на възнагражденията ще е с 10%.

В НАП и в Агенция "Митници" се планира 5% увеличение на заплатите.

"Продължаваме разговорите в НАП и с митниците ръстът на заплатите да е поне 8%", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички