Вълчев: Не отричаме постиженията на комунизма, постижения е имало и при хитлеризма

Вълчев: Не отричаме постиженията на комунизма, постижения е имало и при хитлеризма | StandartNews.com

Истанбулската конвенция няма да влезе в училище, гарантира министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше един от министрите, гласували против на заседанието на МС преди седмици. Той обясни, че е подкрепил тогава вицепремиера Красимир Каракачанов заради притеснението от член 14 в документа, който засяга учебните програми, и желанието да бъде отложено приемането на конвенция с оглед изясняване на понятията. Неразбирането беше точно какво засяга текстът за стереотипните роли на пола, какво означава това, обясни министърът на образованието.

"Конвенцията е необходим документ, подчерта министърът. - Но категорично заявявам, че няма да има промени в учебните програми във връзка с конвенцията. И сега няма. Всичко, което се изисква от нас е направено в учебните програми, няма нужда от промени и самата конвенция не ни задължава да правим такива", беше категоричен министърът.

По въпроса за историята за 10 клас Вълчев изрази учудването си, че проф. Келбечева е била обявена както автор на учебната програма. "Проф. Келбечева е един от многото предстатвители на академичната общност, които са направили предложения. Аз съжалявам за това впечатление, което е създадено в медийното пространство, нейното участие в програмата е непропорционално на участието й в медиите", установи министърът.

По думите не е имало подценяване на периода "фашизъм" в програмата. Бил записан "фактът, че в България е имало прогерманско правителство", обясни той, по-големият акцент бил поставен върху периода 1944-1989 по препоръка на академичната общност, защото характеристиките му в много по-голяма степен присъствали у нас, докато фашизмът предимно в Германия и Италия. "И то е безспорно, никой не е поставял въпроса да се учи фашизмът със същата тежест", каза Красимир Вълчев.

Пак за учебника той бе питан от БСП и на парламентарния контрол, и в брифинг от името на групата. Въпросът към него отново беше кой е авторът на учебната програма за 10 клас. По думите му представителите на академичната общност, които се изявяват по медиите, въобще не били активни през миналата година и половина, през която можели да правят предложения.

"Нямаме автор на програмата или авторски колектив", отговори на социалистите Вълчев. Имало надграждане, множество предложения, които били правени, всеки имал право да прави предложения, а крайният вариант на програмата е на министъра, увери той. Участието на академичната общност е миноритарно, добави министърът, като подчерта, че иначе много силно говорели по медиите. Вълчев каза още, че преди да утвърди програмата по история, получил уверение от академичната общност, че тя е балансирана и не съдържа крайности. "Не отричаме постиженията от 1944-1989 г., има безспорни постижения, нито искаме да отнемем носталгията на някои хора, но постижения е имало и по времето на хитлеризма, но това не реабилитира фашизма, направи паралела Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай