Понеделник,

Вълчев: Не отричаме постиженията на комунизма, постижения е имало и при хитлеризма

От: Администратор -
Вълчев: Не отричаме постиженията на комунизма, постижения е имало и при хитлеризма
A
A
A

Истанбулската конвенция няма да влезе в училище, гарантира министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше един от министрите, гласували против на заседанието на МС преди седмици. Той обясни, че е подкрепил тогава вицепремиера Красимир Каракачанов заради притеснението от член 14 в документа, който засяга учебните програми, и желанието да бъде отложено приемането на конвенция с оглед изясняване на понятията. Неразбирането беше точно какво засяга текстът за стереотипните роли на пола, какво означава това, обясни министърът на образованието.

"Конвенцията е необходим документ, подчерта министърът. - Но категорично заявявам, че няма да има промени в учебните програми във връзка с конвенцията. И сега няма. Всичко, което се изисква от нас е направено в учебните програми, няма нужда от промени и самата конвенция не ни задължава да правим такива", беше категоричен министърът.

По въпроса за историята за 10 клас Вълчев изрази учудването си, че проф. Келбечева е била обявена както автор на учебната програма. "Проф. Келбечева е един от многото предстатвители на академичната общност, които са направили предложения. Аз съжалявам за това впечатление, което е създадено в медийното пространство, нейното участие в програмата е непропорционално на участието й в медиите", установи министърът.

По думите не е имало подценяване на периода "фашизъм" в програмата. Бил записан "фактът, че в България е имало прогерманско правителство", обясни той, по-големият акцент бил поставен върху периода 1944-1989 по препоръка на академичната общност, защото характеристиките му в много по-голяма степен присъствали у нас, докато фашизмът предимно в Германия и Италия. "И то е безспорно, никой не е поставял въпроса да се учи фашизмът със същата тежест", каза Красимир Вълчев.

Пак за учебника той бе питан от БСП и на парламентарния контрол, и в брифинг от името на групата. Въпросът към него отново беше кой е авторът на учебната програма за 10 клас. По думите му представителите на академичната общност, които се изявяват по медиите, въобще не били активни през миналата година и половина, през която можели да правят предложения.

"Нямаме автор на програмата или авторски колектив", отговори на социалистите Вълчев. Имало надграждане, множество предложения, които били правени, всеки имал право да прави предложения, а крайният вариант на програмата е на министъра, увери той. Участието на академичната общност е миноритарно, добави министърът, като подчерта, че иначе много силно говорели по медиите. Вълчев каза още, че преди да утвърди програмата по история, получил уверение от академичната общност, че тя е балансирана и не съдържа крайности. "Не отричаме постиженията от 1944-1989 г., има безспорни постижения, нито искаме да отнемем носталгията на някои хора, но постижения е имало и по времето на хитлеризма, но това не реабилитира фашизма, направи паралела Вълчев.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички