Училище от бъдещето

Училище от бъдещето | StandartNews.com

„Да се завърнеш в бащината къща". Така се нарича едно от най-известните стихотворения на големия Димчо Дебелянов. Един такъв дом, колкото стар, толкова и модерен, посети „Стандарт". Дом на стотици деца, които минават през едно учебно заведение и остават завинаги свързани с него. Става въпрос за столичното 134-то СОУ „Димчо Дебелянов". Вчера там бе ден на отворените врати. Наш екип също посети учебното заведение, в което се запозна с учениците, преподавателите и модерните технологии, които изграждат личности в учебното заведение.

Столичното училище, носещо името на големия поет Димчо Дебелянов, се намира на ул. "Пиротска", в непосредствена близост до храма „Св. Николай Софийски". Още на входа ни посрещат ученици, приканващи да разгледаме школото им. Освен Ден на отворените врати, вчера там се проведе и ежегодно съзтезание за ученици и родители. Дават ни карта и заедно с гид започваме да откриваме съкровищата на едно от най-иновативните училища у нас. Първата спирка е в химическата лаборатория.

Тя е само на три години и е предназначена за практически експерименти в областта на химията, физиката и биологията.

Предметите, свързани с природни науки, се преподават изцяло на английски език

Именно и този предмет учениците от 134-то СОУ избират като втори за матурата. Проектите в столичното даскало са осъществени с финансовата подкрепа на четири организации: World ORT, ORT America, Ronald S. Lauder Foundation и AClass.

В училището се реализира и проектът „Твоят час", като основната цел на заниманията е създаване на условия за повишаване на потенциала на децата и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната подготовка в учебното заведение.

Втората ни спирка е така наречения "Лего кабинет", където ученици от първи до дванадесети клас редят лего и по този начин материализират своето въображение. В кабинета бе изложен макет да рибно селище, направен от ученици. По-големите от децата се занимават с роботика, като създават роботи по свое виждане и желание.

Иначе в училището има общо три основни направления. Първото е за софтуерни и хардурни науки, като децата изучават цифрови изображения, цифрова обработка на звук и аудио, компютърна анимация, 3D проектиране, дизайн на печатни материали, цифрова фотография, уеб дизайн и облачни услуги. Във второто направление се занимават с изучаването на биология и химия с помощта на новите технологии, като учениците се обучават в модерни кабинети по природни науки. Третото направление е за изучаването на чужди езици. Учениците получават знания на нива, отговарящи на изискванията на Общата европейска езикова рамка – от А1 до С1. В училището се набляга доста и на обучението по иврит.

След Лего кабинета отиваме до този по природни науки. В него

има цяла кухня, в която децата (по време на час или в извънкласни занимания), се учат да готвят

различни видове храни. „По този начин ще могат да се подготвят по лесно за живота навън", споделя един от преподавателите.

Следващата ни спирка е кабинетът по български език и литература. Шегувам се с преподавателката, че сигурно им е трудно на децата по БЕЛ, тъй като в училището се преподава повече на английски, отколкото на родния език. Оказва се, че не съм прав, защото децата всяка година изкарват отлични оценки на матурата по български език и литература, а училището е в топ 20 по успех от зрелостните изпити.

И логично, следващият кабинет, в който отиваме, е именно по английски език. Понеже е Ден на отворените врати, десетки родители се разхождат из коридорите и разговарят с преподавателите, като повечето от тях проучват училището, за да запишат децата си след 7-ми клас.

Тук учениците изучават предметите по иновативен и модерен начин. Едно от нещата, което впечатлява, е, че те

имат електронни дъски и чрез дистанционни устройства могат да избират верните отговори

на тестовете. След това системата веднага определя кои от учениците са отговорили вярно и кои са сгрешили. „Това помага да се види развитието на всеки един от учениците", обясняват преподаватели. Питам ги дали си имат бутон на късмета, когато трябва да изберат кого да изпитат. Бутонът може да избира по четири ученика наведнъж, което не позволява на учителя да се фокусира върху определени ученици.

В СОУ "Димчо Дебелянов" има два кабинета по иврит, а децата споделят, че с учителите си говорят на малки имена, каквато била традицията в Израел. С изненада установяваме, че учениците имат собствена телевизия, радио, курсове по сценарий и пр. В междучасията се излъчват училищните новини, а рождениците се поздравяват с песен. Понеже в училището има две смени – сутрин и следобед, то

първата смяна бива изпращана с песен, а втората - посрещана с песен

По този начин у учениците се създава привързаност към училището и желание за развитие, доказват го и десетките купи от състезания, изложени до директорския кабинет.

„В светлий празник на живота чезнат скърби и съмнения, бликват сили потаени в жадно чакащи гърди; златни сънища душата на крилата си отнасят в лучезарните предели, дето бързат устремени размразените води", казва в стихотворението си „Устрем" патронът на 134-то СОУ Димчо Дебелянов. И наистина, може би верни на този завет, оставен от големия поет, учителите и учениците в 134-то училище преживяват своите дни без скърби и съмнения. Защото пред живота им се разкриват пътища, осеяни с мечти, дават им се крила, за да отлетят до лъчезарните предели, в които да открият нов и съвсем различен мироглед.

Излизаме от училището и оставаме с надеждата, че докато училища като това съществуват, развиват се и умножават вътрешните заложби на децата, до тогава и България ще я има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай