Учебници спорят с правописния речник

Бай Ганьо и Иречек влизат в "акт на групово съпричастие" според читанка

Учебници спорят с правописния речник | StandartNews.com

 

София. Учебници, които взаимно си противоречат, а някои от тях влизат в спор и с най-новия правописен речник. Между това трябва да избират учителите по български език и литература тази година. Тъй като са изтекли 3 г. от използването на старите учебници, изискването на просветното министерство (МОН) е всички училища в България да закупят нови помагала за трети и седми клас. На учителите са предоставени допечатки, които претендират да са преработени частично. Въпреки това в някои от тях почти няма промени, разказват преподаватели.


На кориците на всички учебници, предоставени за избор на учителите, има надпис "Преработено издание". "Прегледахме с учениците учебника страница по страница. Ако има някакви промени, то те са чисто козметични", разказва учителка в столично училище. "Идеята беше тези учебници да се синхронизират и с новия правописен речник, който действа отскоро. Въпреки това някои от тях откровено му противоречат". Помагалата влизат в противоречие и помежду си по въпросите на синтаксиса. Два от учебниците - на "Анубис" и "Булвест 2000", са на различно мнение по въпроса кога подчиненото изречение се отделя със запетая, ако разкъсва главното. Само единият учебник съответства на записаното в речника правило.

 

"По тези уроци децата ще се явяват на изпит за гимназия на финала. Не знаем как министерството, което явно е одобрило и двете помагала, ще оценява резултатите на децата, ако се падне подобен въпрос", казаха учители. Те се притесняват и от факта, че предложените учебници са написани неясно, а в някои от случаите просто повтарят едно и също нещо с различни формулировки. "Сложните изречения са тежка материя за учениците, а новите знания и понятия за тях са изчерпани в две изречения. Ако детето не е било в клас да чуе обясненията на учителя и родителите му не са филолози, едва ли ще разбере за какво става дума", казаха учители.

 

Те се притесняват, че нещата не са поднесени като казуси - не е изяснено в кой случай пред една и съща дума се поставя запетая и в кой не, в зависимост от вида на изречението. "По този начин децата се объркват - или пишат препинателния знак навсякъде, или изобщо не го поставят", твърдят преподаватели. На теста за националното външно оценяване част от въпросите са свързани именно с това.

 

Според тях проблемни са и учебниците по литература, които в стремежа си да въведат повече нови знания, често пъти се оказват недостъпни за децата. "Неуместно е да се въвежда например понятието "ирония" при "Немили-недраги", защото е нетипично за творбата, но един от учебниците го прави. Някои автори пък ползват части от свои лични разработки на университетско ниво, което прави съдържанието непонятно за седмокласник", разказва учител. И дава пример с урочната статия, посветена на "Бай Ганьо", където има цял абзац за културата на хранене във връзка с цивилизационния избор между супата и чорбата като храненето е определено като "акт на групово съпричастие".

 

По принцип учебниците са получили одобрение от МОН, но нека експертите, които са дали подписа си, да застанат с имената си, казват преподавателите. "Надявахме се МОН да поиска цялостна преработка на учебниците, след като писането на нови се отлага", казват преподаватели.

 

Междувременно просветният министър Анелия Клисарова преди десетина дни разписа още 152 одобрения за учебни помагала по всички предмети и за всички класове. Повечето от тях обаче са предимно тестови задачи и пособия за допълнителна подготовка. Издаването на изцяло нови учебници е отложено до влизането в сила на новия образователен закон, за който министерството също не се ангажира с конкретни срокове. След приемането му първо ще бъдат изработени нови образователни стандарти и учебни програми, което измества срока за новите помагала за неопределено време. При всички положения тяхната изработка ще бъде след 2016 г., защото дотогава трябва да бъдат осъвременени само стандартите и държавните образователни изисквания. За тях през 2014 година са заложени над 4 млн. лева.

 

Запетаи и "Й" мъчат студентите


Младежите от СУ биха по грамотност Нов български и УНСС

 

В последните години грешна пунктуация измества като проблем многобройните правописни грешки. Това разказаха университетски преподаватели по време на първото състезание за студенти "Бъди грамотен" за тази година. В него три студентки от Софийския университет победиха на косъм отборите на Нов български университет и УНСС. Момичетата от Алма матер отговориха вярно на всички въпроси. Съперниците им от другите два вуза направиха само по една грешка и колективно си разделиха второто място, но на финала всички получиха еднакви награди. "Идеята е да ги поощрим за смелостта да участват в подобно състезание", разказа Евелина Гечева от образователния портал "Академика", който организира турнира. Въпросите бяха на ниво матура, но студентите се затрудниха при питания за слято и полуслято писане. Тъй като имаше и други желаещи студенти, последва игра с публиката на принципа "Най-бързият печели". Гостите се объркаха най-много при въпроса "На кой ред думите са написани вярно" с три варианта на отговор. Правилният се оказа "уронвам" и "оронвам", защото можеш да урониш престиж, но пък оронваш царевица, поясниха организаторите. Дори и преподавателите от трите вуза, които присъстваха, се затрудниха в първия момент, защото думите са извадени извън контекста.

 

Дълъг размисъл сред студентите предизвика и "кайсий" - нещо, което всички университетски преподаватели определиха като най-типична грешка на студентите в последните години. "Това е нещо като езиков вирус - студентите пишат масово "мелодий, симфоний, медий. Дори някои започнаха да ме питат дали не са променили правописните правила", коментира доц. Борислав Георгиев от Нов български университет. По неговите думи в последните години благодарение на матурите нивото на студентите по отношение владеенето на езика рязко се е вдигнало.

 

Българите обаче продължават да правят типичните грешки на седмокласника. Въпреки че виним децата си в неграмотност, и зрелите хора допускат точно същите техни грешки, казаха преподавателите. Доц. Адриана Евтимова от Алма матер, която е от първия ден на "Бъди грамотен", е участвала в съставянето на тестове както за ученици, така и за възрастни хора. Според нея и деца, и родители бъркат най-вече двойно "н" и двойно "т", както и пълен и кратък член. Другата им голяма слабост е непознаване на морфемния състав на думата, заради което не могат и да я напишат вярно - например в "безскрупулен" изпускат "з". Най-добри резултати в състезанията по грамотност са показали ученици от Димитровград и Сопот, разказа Евелина Гечева.

 

Всички преподаватели обаче лансираха тезата, че диктовката трябва да се върне в българското училище и дори в университета, защото тя е начинът младите хора да се научат да пишат. "В сегашните тестове им се дават списъци от думи, в които трябва да улучат коя е написана вярно. В действителност обаче никой не чете списъци от думи и това не върши работа за повишаване на грамотността", каза доц. Борислав Георгиев.

 

100 млн. лева за школо в нета

 

100 млн. лева предвижда държавата, за да мине училището в нета. Това са парите, с които ще бъде създаден единен национален образователен портал, е-учебници, както и платформа, чрез която училището ще комуникира с родителите. Това е част от проекта на Плана за развитие на България до 2016 г., предложен от кабинета. Ще бъдат създадени и възможности безработни и специалисти да се квалифицират и преквалифицират през нета в области, където има недостиг от кадри. Предвижда се на 15 000 учители да бъде пуснат домашен интернет като част от подготовката им за работа в онлайн среда. Ще бъде направен и национален цифров архив с всички курсове на обучение, които се предлагат електронно.

 

Освен това проектът предвижда и около 65 млн. лева за привличане на млади педагози и квалифициране на вече съществуващите. Предлага се също училищата, които работят с групи проблемни ученици, да получават повече средства. Децата, на които българският език не е майчин, пък ще имат допълнителни часове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай