Три сдружения пробвали да точат европари от МОН

Три сдружения пробвали да точат европари от МОН | StandartNews.com

Опитали да вземат 1,5 млн. лева по Оперативна програма "Наука и образование"

Три неправителствени организации са се опитали да източат европари от МОН през оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Има основателни съмнения за това, заяви образователният министър Меглена Кунева. Заради подаден сигнал тя разпореди цялостна проверка на всички 62 одобрени проекти на обща стойност 20 милиона лева. Резултатите ще бъдат ясни след осем дни.

Три сдружения с нестопанска цел, регистрирани в един град, пробваха да получат близо милион и половина от Европа за работа с ромски деца. Две от тях са регистрирани дори на един и същи адрес. От МОН отказаха да съобщят за кой град става дума, но "Стандарт", установи, че това е Варна. Сигнал за това, че МОН класира идентични проекти и се готви да отпусне на всеки от тях близо половин милион, е подала до министъра неправителствената организация "Национална мрежа за децата". "Сигналът бе подаден в петък, но вече са уведомени инспекторатът на МОН и звеното за вътрешен одит, казаха от министерството. "Парите не са много, но това е силен предупредителен сигнал", допълни Кунева. Такъв въпрос е задал като част от парламентарния контрол и депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов, който също е сезиран от неправителствена организация. Той е внесъл питането си също в петък.

Става дума за проекти по процедура, която носи името "Подкрепа за предучилищно възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение", чиято цел е предимно децата от ромски произход да бъдат подготвени и социализирани преди постъпването си на училище. Насоки за кандидатстване по тази процедура са публикувани от МОН още през август миналата година. Още същия месец се появяват и три сдружения,

чиито автори не са проявили особено въображение

при избора на имената им - "Детски свят - щастливо бъдеще", "Детско царство" и "Детски усмивки". От документацията им става ясно, че в управата и на трите сдружения с нестопанска цел фигурират едни и същи имена. Тъй като водещият по даден проект не бива да съвпадне с водещо лице по друг, тримата се редуват да бъдат водещи в трите проекта, които са подали. "Става дума за копи-пейст", коментира Кунева съдържанието на проектите. Всеки от тях е за обща сума валко над 499 000 лева. Причината е, че съществува ограничение от 500 000 лева на проект, което не бива да бъде надхвърляно. И трите документа въпреки почти идентичното си съдържание и факта, че детските градини се повтарят, успяват да минат на одобрение пред комисия от петима оценители, всички от които са държавни служители. Освен това има и наблюдатели на проектите, като в самия комитет за наблюдение на оперативната програма са включени неправителствени организации. Въпреки това на трети юни трите класирани проекта редом с още 59 биват качени на сайта на МОН. "За мен като юрист това е заобикаляне на закона - едни същи хора, били те на различни позиции, да кандидатстват. В насоките за кандидатстване е записано ясно, че една организация може да е водеща само веднъж", каза министърът. Справка в регистъра на министерството на правосъдието показва, че

в управите на дружествата фигурират почти едни и същи седем имена

Това са Димитринка Рашева, Биляна Илиева, Николай Стефанов, Цветан Гачев, Пламен Найденов, Емилия Сигмянова и Емануела Дуницова. От тази справка обаче не става ясно кои именно три лица фигурират във всеки от проектите.
Кунева посочи, че засега проектите не са получили все още никакви пари. Тя заяви, че ще разследва всеки подобен сигнал и всички проекти, за да не би още някой да си прави подобни сметки. "Да успееш да хванеш виновните, но те да не върнат парите, е едно. Патосът е в това да успееш да предотвратиш отпускането на тези пари", заяви Меглена Кунева. Тя посочи също, че ромските програми често са свързани с проблеми, като например наемането на едни и същи професионални консултанти при писането на проектите, както и наемане на професионални писачи на отчети за усвоените средства. "Това е сфера, която се нуждае от устойчиви резултати. "Няма как да се съгласим с нещо, което не стига до децата", заяви още вицепремиерът.

"Ще направя всичко възможно програмата да тръгне добре, да върви добре и да няма никакви съмнения. В момента, благодарение на сигнала и на бързите действия на министерството, няма нанесена щета", каза Кунева. Тя допълни, че ако проверката докаже злоумишлени действия, тя няма да се поколебае да сигнализира прокуратурата.

Оперативна програма "Наука и образование" разпределя общо близо 1,5 млрд. лева по три оси, като само една от тях е за наука. Във втората, която е предназначена за образование, специално внимание е отделено на средствата, предвидени за интеграция на децата от ромски произход в училище.

Ученици пишат есе за химията

12 ученици от 10 града на страната получиха награди за свои есета, посветени на химията и металургията. Това стана по време на тържественото честване на "Деня на университета" в Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Двама заслужили дългогодишни преподаватели на Химико-технологичния и металургичен университет по повод своята 75 -та годишнина и особените им заслуги за развитието и престижа на университета - доц. д-р инж. Кирил Станулов и доц. д-р инж. Сашо Данев. За академичното си и научно израстване новите професори, доценти и доктори на ХТМУ получиха своите дипломи, златни и сребърни значки, връчени от ректора проф. Митко Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай