Три гимназистки без пари за световно състезание

Три гимназистки без пари за световно състезание | StandartNews.com

Благоевград. "Вече сме много обезпокоени и отчаяни, тъй като не сме събрали и лев за участието си в световно състезание Дубай." Това разкриват в писмо до медиите трите десетокласнички Илиана Безинска, Джамиле Камбер и Мария Милева от благоевградската Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов". Те са заслужили престижна покана да покажат таланта си на Световно междуучилищно състезание World Scholar's Cup.

Преди няколко месеца те се явиха на европейския кръг в Прага, където имаха конкуренция от 20 отбора от различни страни. Представиха отлично България и се класираха за световния кръг в Дубай. Но появата им там е пред провал. Причината е прозаична – нямат средства, за да заминат.

За Прага им трябваха 2500 лв., които някак успяха да съберат, но сега им е необходима сума от 9000 лева. „Надявахме се до момента да сме събрали вече парите, но уви – нямаме и лев. Ако идната седмица не се намерят пари и не ни се резервират билети за полет, не се подадат документи за виза, се боим, че ще трябва официално да заявим, че се отказваме от участие в състезанието", пишат трите гимназистки.

Те са единствените представители на България, искат да представят достойно родината си и да спечелят. „Затова не сме спирали да учим и да се готвим вече повече от 6 месеца. Никога до момента български отбор не е участвал в това състезание. Ние и човекът, който повярва в нас, нашата преподавателка Атина Лао, сме решили да се борим за победа и купа за България, но сме и силно притеснени от липсата на пари", твърдят те. На 18 юни трябва да са в Дубай, но времето минава, а пари няма.

За европейския кръг събрали пари чрез училищното настоятелство, но сега сумата за пътуването и покриването на всички разноски е доста по-голяма. „На телефон 0892974555 можете да се свържете с мен - Илиана Безинска. С радост бих Ви казала повече за ситуацията и състезанието. Надяваме се чрез Вас и Вашето съдействие да направим възможно България да бъде представена по достоен начин в Дубай", пише едната от талантливите ни ученички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай