Търсят 42 000 младежи да учат или да работят

Търсят 42 000 младежи да учат или да работят | StandartNews.com

140 млн. лв. от Брюксел ще бъдат достъпни за проекти от юни

42 000 безработни младежи, които нито учат, нито работят, трябва да бъдат мотивирани да продължат образованието си или да си намерят работа, като усвоят някакви умения или занаят. За целта от юни социалното министерство стартира две нови схеми по ОП "Развитие на човешките ресурси" за общо 140 млн. лв.

Неправителствени организации, общини, обучителни центрове и частни работодатели ще може да кандидатстват с проекти за издирване и привличане на неактивни младежи с цел да им помогнат да се реализират на пазара на труда. Предвидените средства по тази схема са 26 млн. лв. "Много млади българи не виждат мотивация и перспектива да се занимават с нещо полезно. Това се отнася особено за отдалечени райони в България, където има много младежи, които не са мотивирани дори да завършат училище", коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му е много трудно да се предизвика интересът на тези хора. За това се разчита на гражданските сдружения и бизнеса да се включат по-активно в мотивирането на тези младежи. Има три варианта за тяхното активизиране - да продължат образованието си, да се обучат в занаят или умения, които да ги подготвят за пазара на труда, или директно да започнат да си търсят работа, посочи Калфин. За работодатели, които освен това наемат такива младежи, ще има и субсидии за техните работни места. "Очакваме, че 75% от младежите, които ще бъдат включени през тези проекти, ще бъдат или върнати в училище, или ще започнат работа", заяви зам.-министър Зорница Русинова. Останалите 15% пък трябва поне да бъдат регистрирани в бюрата по труда.
От юни ще стартира и нова схема към Агенцията по заетостта, насочена към вече търсещи работа младежи, които са регистрирани в бюрата по труда. Тя е на стойност 115 млн. лв., с които трябва да се осигури по заявка на конкретни работодатели тяхната квалификация, преквалификация, обучение на работното място и 6 месеца субсидирана заетост. Отделно фирми вече наемат млади хора по стажантската програма за 35 млн. лв., стартирала през март.

Социалното министерство стартира кампания за информиране на възможностите пред младите хора. Ведомството обявява конкурс за изработка на любителско видео на тема "Посоката избираш ти, възможностите даваме ние". Клипът трябва да провокира младите хора да се замислят дали са пълноценни за себе си, когато не учат и не работят, да ги мотивира, че могат и знаят как да се реализират", заяви министър Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай