Танев пуска по-малки класове

Танев пуска по-малки класове | StandartNews.com

Първият звънец ще удари днес навсякъде в страната. Общо 64 841 първолаци ще прекрачат за първи път прага на класната стая. За първи път тази година се чакат малко по-сериозни промени в изпитите, които бяха анонсирани вчера от екипа на МОН.

След откритите "мъртви души" в школата

Осем директори наказани заради ученици фантоми, министърът се извини на останалите

Просветният министър Тодор Танев ще поиска по-малки паралелки в училищата, където класовете не могат да достигнат "пълняемост" от 18 души. Става дума за малките селища, където на много места се записват ученици-фантоми, за да може училището да не бъде закрито и да върже бюджета. Той обаче уточни, че не може да каже отсега колко ученици ще трябва да бъдат в една паралелка, за да не бъде закрита тя.

Министърът се извини на "огромната част" от учители и директори за това, че прибягва до по-остри мерки при тези проверки за фиктивно записани деца, защото много от тях нямат такава практика. Той обаче подчерта, че ще продължи с внезапните проверки по маршрути, които няма да бъдат оповестявани предварително, за да се види има ли други такива училища. Танев уточни, че по подадени сигнали са направили предварителни проверки в 16 училища и са установени 505 фиктивно записани ученици. По-голямата част от тях, над 200, са в задочна или вечерна форма на обучение, подчерта Танев. Вече има наказани директори, двама са пенсионирани, допълни той. Още осем са получили наказания, като за една част това е предупреждение за уволнение, а за други забележка. За още двама тече процедура по определяне на наказанието, а в четири от училищата въпреки сигналите не е констатирано, че има подобен проблем. От началото на учебната година започват истинските проверки, допълни министърът. По-рано през деня пред Би Ти Ви той уточни, че има не само ученици фантоми, а и цели училища фантоми, в които не се водят занятия. Министърът потвърди отново, че ще иска криминализиране на това деяние.

Танев съобщи също, че в 57 училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година, но тя ще бъде открита. "Получил съм рапорт за 57. Ако някое от останалите продължи ремонтите и след първия учебен ден, без да е предупредило, ще има санкции", допълни министърът. Той съобщи, че класните стаи тази година ще прекрачат 757 969 ученици, а учителите са 68891. Първолаците тази година са 64 841, като в столицата са около 11 000. Министърът заяви, че отдавна не е имало по-приятелски настроено министерство към родителите и учениците и се надява учебната година да започне и протече без сътресения.

Танев коментира и темата за грамотността и обучението по майчин език, като заяви, че е добре "българските турци да имат такъв литературен български като лидера на ДПС Лютви Местан". "Неграмотността някъде е на критично ниво, но другаде не съществува в критични размери", допълни той.

Ремонтираха буквара

Тази година са ремонтирани буквара на първолаците, както и учебника по "Човек и общество" за четвърти клас. Тодор Танев уточни, че следващите ремонти на учебници ще обхванат помагалата в първи, пети и осми клас, но това може да стане след приемането на училищния закон. Вече е имало разговор с издателите да се започне работата по тези учебници. В букварчето за първи път е включен Левски, съобщиха издатели. Също за пръв път е добавен урок с Баба Тонка. Освен това там вече присъстват и герои на съвремието ни, например тенисиста Григор Димитров. При буквичката М пък децата вече се запознават с метрото, което до момента също не присъстваше в буквара.

964 бежанци
влизат в час

964 са бежанците, записани в български училища по данни на Агенцията за бежанците, каза Тодор Танев. Според него обаче цифрата може и да е по-висока. Това е трудно да бъде проследено, защото те не подават декларации за оставане у нас. Миналата година са се записали 72-ма, но 30 са напуснали и училището, и страната, посочи Танев. По неговите думи ние не носим отговорност, докато Брюксел не се произнесе по темата квоти за бежанци. Танев обаче отчете като положително това, че тази година в България няма региони, където местните хора да са протестирали срещу записването на деца мигранти в тамошните училища.

1200 лeва заплата
връща преподаватели

Заплата от 1200 лв. ще върне младите хора към професията учител. Това прогнозира Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. Младите бягат от професията заради ниските възнаграждения, посочи Такева. Според нея до няколко години няма да достигат 6000 преподаватели. В момента има глад за учители по много специалности - математика, физика, химия, няма начални учители и такива в предучилищната възраст, липсват учители с инженерни специалности и педагогически профил", заяви Такева. В същото време около 1600 са нередовните учители - без нужното образование, за да преподават. От 10 483 студенти в педагогическите факултети само 0.1% стават учители, посочи Такева. Всички останали заминават в чужбина или започват друга работа.

Родители
ще гледат
матурите

Който си е купил изпита, ще му възстановя сумата, каза образователният шеф

"Пропадна опитът да се каже, че при малките матури имало преписване - един платил, а друг не се явил. Ако трябва, ще му възстановя сумата, за да не излезе, че се е минал", заяви просветният министър Тодор Танев. Той заяви, че като част от новите мерки за сигурност на изпитите родителите вече ще имат достъп до коридорите и камерите в изпитния ден. Така те сами ще могат да контролират има ли преписване и изтичане на теста. Танев призова също да не разпъват образователната система на стълб в началото на новата учебна година.

Друга мярка против изтичане на изпитите, която заместник-министърът Ваня Кастрева оповести пред директорите още в събота, е разделянето на матурата на модули. По всички предмети те ще бъдат два, единствено по български език и литература - три, като последният от тях ще бъде съчинението. Още на поправителната матура през август темата не бе оповестена в началото на изпита, казаха от МОН. Времетраенето на матурата няма да се удължава, тя си остава четири часа, уточни Ваня Кастрева. През първия един час, по време на който учениците не могат да излизат, те ще решават първия модул от теста, който включва само въпроси със "затворен отговор" - тоест такива, при което вярното решение се огражда. След това зрелостниците затварят тази част от работата си и получават възможност да излязат например, за да отидат до тоалетна. След това им се дава втория модул - въпроси, по които те сами трябва да запишат отговора. Така никой няма да разполага с целия тест в началото на изпита и няма да има възможност той да бъде изнесен и решен от външен човек. Обмисля се времето, което остава за съчинение, да бъде между час и половина и два часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай