Светила в компютърната лингвистика с лекции в София

Светила в компютърната лингвистика с лекции в София | StandartNews.com

София. България е домакин на 51-та годишна среща на Световната асоциация по компютърна лингвистика. Конференцията тече от 4 до 9 август в НДК и събра най-изтъкнатите учени в бранша. Сред лекторите са проф. Дан Клайн от Университета на Калифорния, Бъркли, проф. Греъм Хърст от Университета в Торонто, Канада, Проф. Хенрих Шутце от Университета в Мюнхен, Проф. Харолд Байен от Германия.

Тази година участниците в конференцията са рекорден брой, похвали се проф. Драгомир Радев от Университета в Мичиган, който е секретар на Асоциацията по компютърна лингвистика. Традиционно желаещите да се включат били около 500-800, а сега надвишавали 1000. Радев уточни, че от 1300 изпратени статии от 50 различни държави са избрани едва 23%, които да бъдат представени.

Акцентите тази година са програмите за автоматичен превод между различни езици, маркетингови проучвания и анализ на обществените нагласи във Facebook и Twitter, компютърна морфология, обработка на реч. Специално място е отделено и за езиците от региона – балкански и славянски.

Миналата година конференцията по компютърна лингвистика се проведе в Южна Корея, а догодина домакин ще е Балтимор, САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай