Понеделник,

СУ „Св. Климент Охридски" отбелязва 125-ата си годишнина

От: Failed to load user -
7474
СУ „Св. Климент Охридски" отбелязва 125-ата си годишнина
A
A
A

София. Софийският университет „Св. Климент Охридски" ще отбележи с тържество 125 години от създването си, съобщиха от учебното заведение.

Официалното откриване на Годишния ректорски семинар ще бъде в 09:30 часа в Аулата на Софийския университет. Поканени да отправят приветствия към участниците са кметът на София Йорданка Фандъкова и вицепремиерът Даниела Бобева. За първи път в историята откриването на академичната година ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне в 16.00 часа от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм „Св. Александър Невски", където тържествено ще бъде дадено началото на академичната учебна година.

Празничното шествие, което е част от една дълга традиция, акцентира върху два основни момента. Първият са овациите, които студените от Софийския университет устройват на 11 май 1894 г. пред дома на поета Иван Вазов в знак на несъгласие с тогавашната политическа обстановка в страната и по този начин бойкотират празничната официална програма, посветена на светите равноапостоли Кирил и Методий. Вторият е първата университетска криза, довела до грубо посегателство върху автономията на Университета и последващото му временно закриване след публичното освиркване на княз Фердинанд при откриването на Народния театър в началото на 1907 г.

Ректорското ръководство на Софийския университет ще поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона св. Климент Охридски, дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и Паметника на Незнайния воин.

В 17.00 часа на пл. „Св. Ал. Невски" ще започне церемонията по откриването на 125-ата академичната учебна година на Софийския университет.

На празника ще присъстват представители на едни от най-авторитетните университети в Европа и целия свят. В празничната програма ще се включат също така партньорите на Софийския университет от академичната и научна общност, ръководители на културни и духовни центрове, дългогодишни преподаватели и служители, ученици и преподаватели от двата лицея към СУ – Националната гимназия за древни езици и култури и Националната природо-математическа гимназия.

В 18.30 часа в двора на Ректората ще започне празник за студентите. За музикалната програма ще се погрижат диджей Балтазар и диджей Джекрок, които ще внесат ритъм в празничната вечер, която ще завърши с илюминации.

По-рано през деня, в 11.15 часа в централното фоайе на Ректората, ще бъде валидирана пощенска карта, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет и ще бъде открита изложба, посветена на юбилея на Алма матер.

По-рано през деня Софийският университет ще бъде домакин на Годишния ректорски семинар на UNICA - Мрежата на европейските столични университети. Най-старото висше училище е единственият български представител в организацията. Темата на Годишния ректорски семинар, на който за първи път Софийският университет е домакин, е: „Баланс на отговорностите: Университетите и обществото за осигуряване на финансовата стабилност на висшето образование".
Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички