СУ „Св. Климент Охридски" отбелязва 125-ата си годишнина

СУ „Св. Климент Охридски" отбелязва 125-ата си годишнина | StandartNews.com

София. Софийският университет „Св. Климент Охридски" ще отбележи с тържество 125 години от създването си, съобщиха от учебното заведение.

Официалното откриване на Годишния ректорски семинар ще бъде в 09:30 часа в Аулата на Софийския университет. Поканени да отправят приветствия към участниците са кметът на София Йорданка Фандъкова и вицепремиерът Даниела Бобева. За първи път в историята откриването на академичната година ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне в 16.00 часа от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм „Св. Александър Невски", където тържествено ще бъде дадено началото на академичната учебна година.

Празничното шествие, което е част от една дълга традиция, акцентира върху два основни момента. Първият са овациите, които студените от Софийския университет устройват на 11 май 1894 г. пред дома на поета Иван Вазов в знак на несъгласие с тогавашната политическа обстановка в страната и по този начин бойкотират празничната официална програма, посветена на светите равноапостоли Кирил и Методий. Вторият е първата университетска криза, довела до грубо посегателство върху автономията на Университета и последващото му временно закриване след публичното освиркване на княз Фердинанд при откриването на Народния театър в началото на 1907 г.

Ректорското ръководство на Софийския университет ще поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона св. Климент Охридски, дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и Паметника на Незнайния воин.

В 17.00 часа на пл. „Св. Ал. Невски" ще започне церемонията по откриването на 125-ата академичната учебна година на Софийския университет.

На празника ще присъстват представители на едни от най-авторитетните университети в Европа и целия свят. В празничната програма ще се включат също така партньорите на Софийския университет от академичната и научна общност, ръководители на културни и духовни центрове, дългогодишни преподаватели и служители, ученици и преподаватели от двата лицея към СУ – Националната гимназия за древни езици и култури и Националната природо-математическа гимназия.

В 18.30 часа в двора на Ректората ще започне празник за студентите. За музикалната програма ще се погрижат диджей Балтазар и диджей Джекрок, които ще внесат ритъм в празничната вечер, която ще завърши с илюминации.

По-рано през деня, в 11.15 часа в централното фоайе на Ректората, ще бъде валидирана пощенска карта, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет и ще бъде открита изложба, посветена на юбилея на Алма матер.

По-рано през деня Софийският университет ще бъде домакин на Годишния ректорски семинар на UNICA - Мрежата на европейските столични университети. Най-старото висше училище е единственият български представител в организацията. Темата на Годишния ректорски семинар, на който за първи път Софийският университет е домакин, е: „Баланс на отговорностите: Университетите и обществото за осигуряване на финансовата стабилност на висшето образование".



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай