СУ дължи 14 млн. лева от данъци

СУ дължи 14 млн. лева от данъци | StandartNews.com

Неизплатени данъци, липсващи държавни поръчки и прекалено високи разходи. Това констатира проверка на финансовата инспекция в Софийски университет „Св. Климент Охридски" в столицата, съобщава Би Ти Ви.

Субсидията за Софийския университет е 47 млн. лева за тази година. В същото време университетът дължи на държавата 10 милиона - Алма матер не плаща данъци години наред. С лихвите от 2007 до 2012 година милионите са почти 14. Университетът не плаща на държавата, но удържа данъци от заплатите на преподавателите.

Ръководството на Алма Матер отказа да коментира този доклад. Коментар отказаха и от Министерство на финансите, както и НАП. Единствено министърът на образованието Тодор Танев не отказа.

„Има регулярно изплащане на заплатите", обяснява той. Танев каза, че университетът получава все по-малко субсидия с всяка година.

В доклада на финансовата инспекция е описано как само за 2013 г. година университетът плаща 630 000 лв. на една фирма за ваучери за храна за служителите без обществена поръчка. От фирмата два пъти поеха ангажимент да разговарят с bTV и не го направиха.

Министър Танев определи липсата на обществена поръчка като незаконно действие, но не знае кой го е допуснал. И още разходи, направени в разрез със закона - почти 320 000 лева плаща университетът за стационарни телефони през 2013 г. на една фирма, която също е определена без конкурс.

На въпрос дали е възможно да има изтичане на средства, Танев каза, че няма такова. „Не е доказано това нещо", каза още министърът.

„Отидете да питате министрите преди нас в последните 10 години, които забраниха извънбюджетните сметки, доходите на университета, каквито имаше предвидени извън университета, а самият бюджет го отрязаха, които служеха на съвсем други неща - някои частни университети да тръгнат нагоре", допълни Танев.

И едни липсващи пари в края на 2014 г. Министерският съвет дава допълнителни 3 млн. лева за оборудване на лаборатория, в която да се обучават студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с конкретна фирма от Австрия. Договорът задължава университета да плати целевите средства на фирмата. Трите милиона не са преведени, показва проверката на държавните инспектори. Парите ги няма и в сметките на университета. Според образователния министър те са отишли за заплати - доказателства за това обаче няма. Поне в доклада на финансовата инспекция.

„Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати в дори един месец, тъй като тука заплатите са едни от най-ниските, както в Българската академия на науките", каза министърът.

В студиото на предаването „Тази сутрин" за коментар по темата се включи проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

„Тук става въпрос за системен проблем на целия сектор на образованието", каза Игнатов. Според него цялата система трябва да бъде реформирана и да се разделят властите. „Трябва да има друга институция, която да се занимава с финансите и този, който дава парите, той трябва да е главният разпоредител", каза бившият министър.

„Трябва да има служител на финансовото министерство и той да управлява финансите на Софийския университет", предложи Игнатов. Според него този служител трябва да е част и от настоятелството на университета и, когато се избира ректор, да има думата.

„От човек, който е подготвен за академична дейност, не можем да искаме мениджърски способности", категоричен е Игнатов. Според него ректорите на университетите трябва да мислят единствено за качеството на учебния процес и самото образование на учениците.

На въпрос защо всички институции мълчат по темата Сергей Игнатов каза „Проблемът е системен, той е повече от 15 години. А и винаги се издига като щит тезата, че се убива образованието".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай