Софийският университет заема 826-то място в света

Софийският университет заема 826-то място в света | StandartNews.com

София. Софийският университет "Св. Климен Охридски" заема 341-во място в Европа или 826-то в света в класация за най-добрите университети за 2014 г. Това сочи изследване на Центъра за оценяване на университетите по света, базиран в Саудитска Арабия.

Крайният резултат за България е 44,48 пункта, като тук са включени качеството на образованието в СУ, оценено на 234 точки и заетостта на завършилите, която се измерва с над 478 точки.

Според класацията Гърция има седем университета, които попадат в класацията, като най-доброто гръцко висше учебно заведение е Атинският университет с 46,06 точки, който се нарежда на 331-во място в света и на 135-то в Европа.

Турция е на първо място на Балканите с 10 класирани университета. Румъния е представена от Университета в Букурещ, който е на 380-то място в Европа и на 957-то в света.

Сърбия също е представена с един университет, този в Белград.

Най-добрият университет в Европа е Университетът в Кеймбридж, а на второ място е този в Оскфорд във Великобритания, пише БГНЕС.

На последно място в класацията е Университетът в Льо Ман, Франция.

В класацията се измерва качеството на образованието и обучението на студентите, както и престижа на академичния състав и качеството на техните изследвания. Включени са 1000 университета от цял свят по 8 показателя, в които влизат качеството на образованието и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай