София обучава артмениджъри, взима и петима пловдивчани

София обучава артмениджъри, взима и петима пловдивчани | StandartNews.com

Академия за мениджмънт в културата ще стартира за втори път през април тази година. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на пресконференция днес, заедно с представители на културните институти на европейските страни у нас. "Културните и творческите индустрии са на четвърто място по добавена стойност в София. Усилията, които положихме в състезанието за Европейска столица на културата, не са напразни, защото създадохме успешни модели за устойчиво развитие", коментира Фандъкова. Тя подчерта, че в резултат на миналогодишното обучение в академията, ансамбъл "Пирин" е увеличил приходите си от 20 000 на 180 000 лева.

Като израз на подкрепата на София за българския носител на титлата Европейска столица на културата - Пловдив, петима пловдивчани също ще могат да изучат основите на артмениджмънта.
35 ще са новите участници в академията. Част от тях ще са служители в общинските културни институции. Има и квота за независими оператори от неправителствени организации.

Преподавателите са експерти в областта на артмениджмънта от различни европейски институти. Софийският университет също е партньор в начинанието. Завършилите курса ще имат документ за следдипломна квалификация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай