Само 914 учители са под 25 години

Дават право на преподавателите да работят в цяла Европа

Само 914 учители са под 25 години | StandartNews.com

Малко над 1% от учителите у нас са на възраст под 25 години, сочат данни на просветното министерство. Това са едва 914 от 88 663 души, колкото са всички педагогически кадри у нас. За сметка на това повече от 60 на сто от преподавателите и възпитателите са прехвърлили 45 години. Най-много са от 55 до 59 години - 18 082. Това са все хора, които ще излязат в пенсия в близките 10 години, когато в училището със страшна сила се очертава криза за кадри. Статистика от минали години сочи, че учителите в частните училища са средно с около 10 години по-млади от колегите си, които преподават в държавните и общински школа. Над 45 на сто от учителите са боледували, като начело са болестите на кръвообращението.

Проблемът, че такова голямо количество хора ще излезе от училище накуп, се усложнява и от факта, че младежите, които влизат в учителската професия, излизат различно подготвени от университета. Това е записано в стратегия за привличане на педагогическите кадри, разработена от МОН, която трябва да реши как до 2020 г. да компенсира дефицита в образователната система. Една от мерките за мотивиране на младите да изберат учителската професия са целевите стипендии, които ще получават студентите, избрали да учат педагогика. За тези, които завършват университета и се насочват към училището, ще бъдат разработени социални пакети, които гарантират минималния праг на заплащането им, както и възможност да се заплаща транспортът на педагозите, които учителстват в друго населено място. Обсъжда се вариант, при който младите учители да ползват и по-евтини жилища. Ще се увеличат и парите, които държавата дава на университетите за педагогическите специалности.

Една от важните промени е свързана с идеята учителската професия да стане регулирана като правото, медицината, архитектурата. Ако това стане, учителите ще получат възможности да преподават в 24 страни от Европа, където в момента тяхната професия се води регулирана. В момента, за да им бъдат признати учителските права, те трябва да минат през дълга и тромава процедура, затова много от учителите емигранти стават гувернанти, например в Германия и Англия. Преди да се вземе това решение обаче, ще има обществена дискусия.

Освен че подготовката на учителите на старта е нееднаква, нещата се усложняват от факта, че в момента всякакви частни фирми, институции и неправителствени организации имат право да "квалифицират" учителите, като няма контрол над качеството на въпросната подготовка. За да се промени това, просветното ведомство предвижда да въведе информационен регистър с имената и програмите на организациите, които обучават учители. Идеята е за пръв път да има единна система за обучение на педагозите през целия им живот още от университета, като възнаграждението ще съответства на квалификацията. Учителите ще могат да се обучават и онлайн, за да не отсъстват от работа. Системата за кариерното им развитие, която сега наподобява военизирана структура, даваща минимални суми за длъжностите "младши" и "старши", ще бъде обвързана с месечните заплати на учителите. Ще има и национален регистър на всички педагогически кадри - нещо, което липсваше досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай