Родители се сдружават заради тормоз над деца

Родители се сдружават заради тормоз над деца | StandartNews.com

Обиждат сестричката на Влади с "Брат ти е тъпанар"

Първолакът "с проблеми" решава дори тестове за четвъртокласници

Тормозът над "различни" деца в България не е новост - особено откакто заработиха механизмите за "интеграцията" им в общообразователните училища. Може би затова разказът на "Стандарт" за малкия Влади*, подложен на тормоз в училище, отприщи лавина от реакции. Няколко души вече са потърсили семейството на първолака с абсолютно идентични проблеми - дете с т. нар. специални образователни потребности, тормозено в училище, включително от учителите. Майката на Влади Вера дори помоли да публикуваме нейния имейл, за да може хората с близки до нейния проблеми "поне да се преброят". Родителите, които желаят, могат да й пишат на [email protected].

"Брат ти го познаваме, той е тъпанар и ще го изключат от училище!". С тези думи се обърнали към малката сестричка на Влади деца от кварталната детска градина. Това станало в последните дни преди ваканцията, когато малчугани от различни групи били събрани заедно. Както "Стандарт" вече разказа, първокласникът Влади е с лека форма на детска церебрална парализа и скъсен с 2 см крак. Заради това той е обиждан още първия ден от децата, родители са

пуснали подписка за изключването му

без да обяснят в какво конкретно обвиняват малчугана. Преди две седмици училището дори подало сигнал до "Закрила на детето", че Влади е дете в риск, въпреки че подобни индикации няма.
Притесненият баща Камен Данов дори е завел детето за оценка в детската психиатрия, за да бъде преценено нивото му на развитие и да се разсеят съмненията има ли проблем с малчугана.

"Преди няколко дни приключихме с психологическите тестове, останаха ни психиатричните и другата седмица оценката ще бъде готова", разказва Камен Данов. По неговите думи психолозите преценили, че проблем с концентрацията няма. Възможно било момчето да губи внимание просто защото нещо в училище не му е интересно. "С математическите и пространствени задачи също се е справил отлично,

дори и над нивото за своята възраст

- някои от тях могат да бъдат решавани от деца в четвърти клас", разказва бащата Камен. Психолозите препоръчали и по-голямо физическо натоварване, защото момчето е много активно физически.
За да бъде подложен на тази оценка, в момента Влади не ходи на училище и според бащата се чувства много по-спокоен, играе си вкъщи със сестричката и не е подлаган на тормоз. Само в деня, в който материалът бе публикуван, със семейството са се свързали родители на други деца с проблеми, включително ученик, за когото самите педагози препоръчали да мине на домашно обучение. Лекарите обаче отказали да издадат подобен документ на дете, което е напълно подвижно и може да ходи в нормално общообразователно училище. "С нас през Фейсбук се свърза и психоложка от Софийския университет, която иска да учреди Асоциация за защита на децата от българското училище", разказа бащата Камен.

Името на момчето е променено по желание на родителите.

Директорката на 20-о ОУ: Агресивен е, заплаши момиче с ножица

Коренно различна версия за случващото се с Влади има ръководството на 20-о основно училище. Директорката Красинка Доганджийска разказа пред "Стандарт", че поведението на детето често се отличава с агресия или истерични пристъпи. Имало дори случай, когато насочил ножица към едно от момиченцата и обяснил, че иска да отреже косата му. "Ако го видите, няма да разберете, че има диагноза детска церебрална парализа.

Физически не си личи, че има проблем, детето е интелигентно и с достатъчен капацитет да усвоява знанията, но е по-лабилно в емоционално отношение", каза директорката. Тя подчерта, че Влади е приет в училището изрично заради диагнозата си, защото не отговарял на другите критерии на прием. Още в началото на годината при срещата с бащата тя казала, че ще направи всичко необходимо детето да се чувства добре. Според нея обаче поведението на Влади я накарало дори са проведе извънредна родителска среща, на която дори очаквала по-голяма агресия от страна на родителите на другите деца.

Според нея след мартенските празници момчето се появило в училище пренапрегнато и за нея това било знак, че нещо му се е случило. Именно заради това те поискали и консултация от "закрила на детето", за да установят има ли проблем с поведението му. Тя подчерта, че това не е сигнал до социалните, а просто молба за консултация и съвет. По нейните думи бащата разказал, че детето е било на школа по шах по време на празниците и вероятно заради това се е почувствало пренапрегнато.

Директорката подчерта, че родителите не са искали изключване на Влади и неговите двама съученици, а и тя не би изключила, нито наказала деца в първи клас, без да има достатъчно сериозни основания за това. "Целта ни е да си подадем ръце, да подобрим комуникацията и да продължим заедно нататък. Искам да кажа на родителите, че след като веднъж са избрали училището ни, могат да ни се доверят.

Госпожа Иванова, класната на Влади, е базов учител и при нея идват да се учат студенти. Смятате ли, че това щеше да стане, ако беше слаб педагог?", каза Красинка Доганджийска. Тя добави, че стремежът й е сега да дадат тласък на комуникацията и да направят най-доброто, за да бъдат преодолени проблемите с детето. Затова ще се срещне отново с родителите на Влади.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай