Родители предлагат мерки срещу липсата на места в детските градини и ясли

Родители предлагат мерки срещу липсата на места в детските градини и ясли | StandartNews.com

Родители внасят предложения в Столичната община срещу недостига на свободни места в столичните детски градини, ясли и училища.

Васил Николов, който е част от Инициативния комитет за качествено образование, посочи, че в момента за детска градина чакат 2 хил. деца, а за ясла над 5 хиляди.

По думите му общината твърди, че се строят градини, но се строи за две групи в Красно село, а там има 700 чакащи. „Строи се, но неадекватно спрямо колко хора чакат децата им да влязат в тези образователни институции", коментира Николов.

Предлага се още родителите да бъдат обезщетявани с ваучер, когато детето им не бъде прието в държавна градина или ясла.

Николов допълни, че не е вярно, че са се осигурили 16 хил. нови места за деца - били са препълнени групите с по над 40 деца.

Протестът настоява за уволнението на директора на Дирекция „Образование" Мария Минчева и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията". Предлагат още системата за прием да се автоматизира и така да се изключи възможността за грешки и манипулации.

Недостиг на места има само в яслената възраст – 1 до 3 години. Това коментира д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столичната община. Той отрече изнесената информация за над 2 хил. чакащи деца да е истина. „Казаните факти не са истински, чакащите в градинска възраст чакат за преместване, не за прием. Спекулира се с числата", коментира той и добави, че скоро ще започне строителството на още 5 детски заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай