Просветният министър предлага мораториум за нови висши училища

Просветният министър предлага мораториум за нови висши училища | StandartNews.com

Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага мораториум върху разкриването на нови висши училища. "Едно предложение на съвета на ректорите, което ние обсъдихме и те приеха още миналата година, предвиждаме да го внесем заедно със Закона за изменени и допълнение на Закона за висшето образование", поясни Вълчев и допълни: "Ние смятаме заедно с тях, че мрежата е достигнала предела си на териториално и профилно разрастване и от по-нататъшното разрастване няма да спечели нито достъпа до висше образование, нито репутацията му".

400 милиона лева повече ще има в системата на образованието през следващата година. 40 милиона от тях са предвидени за висшето образование. Увеличението ще бъде разпределено след комплексна оценка за качеството и няма да е на брой студенти, а ще зависи оценката за учебната, научната дейност и реализацията, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Всички университети, по всяко едно професионално направление по реда на постановление 328 се изчислява коефициент, в зависимост, който коефициент се намалява или се увеличава финансирането на един учащ. Ние искаме повече студенти да се обучават в професионални направления, където имаме най-голям очакван недостиг на пазара на труда, това са инженерните, педагогическите, в професионално направление "Икономика". Намаляваме финансирането за тези, които са с ниска оценка, от друга страна увеличаваме за тези, които са с висока оценка. Ние ще увеличим финансирането, но това става паралелно с намалението на приема", обясни министърът.

330 милиона лева са предвидени за увеличение на учителските заплати догодина, 29 милиона за непедагогическия персонал, ще се увеличат и средствата за закуски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай