Поне 20 желания, за да влезеш в гимназия

Поне 20 желания, за да влезеш в гимназия | StandartNews.com

Ако изброиш само 3 желания, има риск да не те класират и с хубава оценка

София. Иде голямото изпитване - само след седмица учениците от VII и ХII клас ще се явят на решаващото национално външно оценяване. При малките това определя влизането в гимназия. При големите матурата е значителна част от оценката в дипломата им. Изпитът по български език и за двата класа е на 21 май. На 23 седмокласниците държат изпит по математика, а големите - втора матура върху предмет по избор.

Матурата тази година ще тече при засилени мерки за сигурност. Освен специалния инструктаж на квесторите и предаването на мобилните телефони, директорите ще изключват и безжичния интернет в класните стаи. Много от школата пък специално избират за изпита такива кабинети, в които нетът няма покритие, но пък има видеокамери. Те ще работят през цялото време на изпита. Така е например в 134 СОУ, по-известно като "Еврейското". На входа на училищата пък директори и квестори ще сравняват ЕГН-то в служебната бележка и личната карта на учениците - за да не би някой да се изкуши и да изпрати отличник от друг випуск, вместо сам да се яви на теста.
Затова, вместо да опитвате хитринки за залъгване на квестора, добре е да отделите време за припомняне на най-важното от изучавания материал. Специално за ХII клас съветът на експертите е ден или два

предварително да потърсите училището

в което сте разпределени да държите изпит. По този начин ще може да съставите маршрута си и да прецените колко време ще ви е нужно, за да не закъснеете в деня на матурата. Седмокласниците държат теста в собствените си училища. Друго много важно изискване е да носите в себе си служебните бележки, които са ви дали в школото - без тях няма да ви допуснат. Освен това трябва да ги пазите и след изпита, защото благодарение на номера си в тях можете да проверите резултата си. Абитуриентите трябва да носят черен, а седмокласниците - син химикал. Това е изрично изискване за тези изпити вече от няколко години.

Тестът за ХII клас по български се състои от 40 въпроса, които са по формата на международното оценяване PISA. Това означава, че в тях има много питания с отворен отговор, който ще трябва да запишете сами. Те носят и най-много точки.

41-ви въпрос е интерпретативно съчинение или есе

върху дадено произведение от изучаваните в училище. Максималният брой точки на теста и съчинението е 100. По-късно те се трансформират в оценки по шестобалната система. За първи път тази година просветното министерство ще съобщи скалата, по която това става, още в деня на изпита. Досега се изчакваше да бъдат проверени работите и да се види какъв е средният резултат. Има намеци и за увеличаване на скалата, но е възможно и тя да бъде запазена същата като в последните две години. При нея

тройка се пише за 23 точки

въпреки че по света най-често за издържан се смята изпит с над 50 точки.
В седми клас се решава тест и се пише преразказ върху неизучаван текст. Обикновено той е с дидактическа задача - учениците водят разказа от името на някой от героите или на неутрален разказвач. Първият модул е равнозначен на националното външно оценяване - ако не искате да кандидатствате за гимназия, може да решите само него. Първият и вторият заедно дават точките за кандидатстване в профилирана или професионална гимназия. Това не означава, че ако не пишете преразказ, няма да бъдете класирани - просто резултатът ви ще бъде много нисък. Резултатите от изпита трябва да станат готови до 4 юни, след което учениците подават документи за класиране. Съветът на експертите е да подредите поне 20 желания, за да е сигурно, че ще бъдете приети. Дори ако резултатът ви е много висок, запишете поне три. В миналите години е имало случаи, при които дори ученици с много висока оценка остават без училище, защото зле са подредили желанията си. Имайте предвид също, че тази година балът за най-желаните гимназии може да се вдигне и битката да бъде по-сериозна. Една от причините е, че випускът е малко по-голям. Другата, че някои от

училищата в Топ 10 са намалили бройката

- вместо 28 приемат по 26 гимназисти в паралелка. Класиранията са общо три. Ако сте доволен от резултата си още на първото, побързайте да се запишете - в противен случай продължавате за второ класиране. Ако и при него не сте доволни от училището, в което ви приемат, може да участвате в трето. В този случай обаче се отказвате от мястото си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай