Петък,

По двама учители в паралелка, вдигат им парите

От: Администратор -
25202
По двама учители в паралелка, вдигат им парите
A
A
A

В класните стаи, където има по-големи паралелки, вече ще може да влизат двама учители. Това ще стане възможно след приемането на новия училищен закон, разказа зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. В момента МОН е получило редица предложения, с които учители и директори искат по-малък брой ученици в паралелките - например таванът да бъде 22 деца. Според Кастрева обаче съществува и вариант в големите училища, където има повече преподаватели, проблемът с осигуряването на спокойна учебна среда да бъде решен с въвеждането на двама преподаватели в клас. Друг вариант е децата да се делят на групи.

Обмисля се и още една идея, която ще бъде заложена в новия стандарт за оценяване, който ще влезе в сила заедно с училищния закон. Съгласно нея в часовете по български език и литература оценяването задължително ще включва създаване на писмен текст. В момента доста от учителите поставят оценката върху писмена работа на базата само на тест. Обсъжда се също това да залегне и при оценяването на матурите. При тях се обмисля висока оценка да не може да бъде поставяна, ако ученикът не е написал текст по 41-ви въпрос, който изисква есе или интерпретативно съчинение. От години за това настоява и лидерът на ДПС Лютви Местан. В момента децата спокойно могат да изкарат петица, само ако са решили правилно теста и са събрали необходимия брой точки.


Учителите ще бъдат разтоварени и от голяма част от задължителната бумащина, като документацията все повече ще върви по електронен път. Първото нещо, което ще бъде премахнато, е т. нар. материална книга, в която учителите нанасят преподадения материал. Ще има увеличение на заплатите на учителите, макар че не се знае кога, но се търсят варианти. Това пък стана ясно от думите на просветния министър Тодор Танев. Той каза на присъстващите учители, че на самия него заплатата винаги му е стигала "до втората седмица". Танев им обеща, че учителят вече няма да бъде "слуга на богати родители и невъзпитани деца". От думите на Танев стана ясно също, че в професионалните гимназии ще се излиза с диплома, която условно съответства на "чирак", а в 12 - на "калфа".


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията