Пекин наля $150 хил. за китайска култура

Институт "Конфуций" отвори врати под Царевец

Пекин наля $150 хил. за китайска култура | StandartNews.com

Велико Търново. 359-ят в света и втори в България Институт "Конфуций" отвори врати във Великотърновския университет. Образователната е  организация насочена към разпространяване на китайски език, задълбочаване познанията на хората от различните страни за азиатския език и култура, както и развиване на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничеството между КНР и държавите по света.

Проектът за създаването на Института е на Държавната организация за разпространение на китайския език и култура в чужбина „Ханбан” и на Великотърновския университет в партньорство с Университета по геонауки в Ухан. На церемонията присъства Гуо Йеджоу – посланик на Китайската народна република в България. Директорът от българска страна Искра Мандова каза, че до момента от централата на института в Пекин са превели 150 000 щатски
долара. По нататък финансирането ще бъде разделено наполовина от собствени средства и от централата. Всеки момент трябва да пристигнат 3000 тома научна и художествена литература.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай