Първокласник тормози съученици, законът забранява да го преместят

Първокласник тормози съученици, законът забранява да го преместят | StandartNews.com

Родители на първокласници в столичното 105-о училище се оплакват, че съученик тормози децата им от месеци. Законът обаче се оказва безсилен в ситуацията.

Родителите твърдят, че въпреки оплакванията им и инициираните по темата срещи, нищо не се случва. 18 са вече жалбите до ръководството на школото. "Последният им контакт с моето дете завърши с лека телесна повреда", разказа баща на едно от децата в класа. "Случките са толкова притеснителни по характера и вида си, че ми е неудобно да ги спомена в ефир", каза пред бТВ друг баща.

Момчето блъска децата в чиновете, отваря им насила шкафчетата и раниците и рови в тях, гони ги, има физически контакт. Например правят упражнения по физическо за равновесие, ходейки по пейка, въпросното дете грабва гира и размахвайки я, тръгва срещу тях, описват тормоза родителите.

"Не можем да стигнем до родителите на това дете - те не желаят да разберат, че има проблем", твърдят още обединилите се бащи и майки на пострадали деца. Родителите вече са наели адвокат, който е изискал охраната на училището да се намеси, а ръководството да предприеме мерки за приобщаващо образование.

"В клас агресия няма - винаги съм при децата и успявам да овладея положението", каза класният ръководител Иванка Лазарова. "Ученикът е хиперактивен, с поведенчески проблеми, не работи в час, става, но реагирам мигновено и успявам да се справя", споделя тя.
Истинска истерия предизвика сезон 3 на хитовия уеб сериал „Следвай ме"
Vbox7.com

Лазарова признава, че при многобройните й разговори с бащата на детето той твърдял, че другите ученици го провокират или не се предават вярно нещата. Той мисли, че е въпрос на конфликт между останалите родители и него, а не е проблем с детето му.

"Във всяко училище в страната има такъв проблем, тонът не отговаря на добрите нрави, трябва да сме етични", коментира директорката на 105-о училище. "Това, което искат родителите и изтъкна техният адвокат - преместване в друго училище, е невъзможно съгласно закона, защото ученикът е в 1-и клас", обясни тя.

Директорката потвърди, че са провеждани многократни разговори с ученика. По думите й извън учебните занимания с него работят психолог и педагог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай