Първи звънец за Младите шампиони

Първи звънец за  Младите шампиони   | StandartNews.com

"Стандарт" стартира гласуването за "Спортните чудеса 2015"

От Тайсън от Кукорево до Александър Велики под коша са сред номинираните таланти


Заедно с първия звънец в училищата "Стандарт" стартира националното гласуване за "Спортните чудеса 2015". Съвпадението не е случайно, защото тази година кампанията ни е посветена на най-големите таланти в родния спорт и ще премине под надслова "Младите шампиони".

С тяхното популяризиране "Стандарт" се надява спортните таланти да станат добрият пример за своите връстници.
Стотина от най-обещаващите състезатели са представени в сайта bgchudesa.com. Те са разделени в две категории - до 14 и до 23 години. Всеки фен може да гласува за десетима от своите фаворити сред по-малките и по-големите спортни надежди от полунощ срещу сряда.

Първият етап на надпреварата ще продължи до края на октомври. Тогава според събраните гласове ще бъдат определени Топ 20 при талантите до 23 г. и Топ 10 при по-малките.

Фаворитите в двете категории ще продължат битката до декември, когато ще бъде и финалната церемония. На нея ще бъдат обявени всенародните любимци, които се радват на най-големи симпатии. Награди ще заслужат първите петима млади шампиони до 14 и до 23 години.

България дълги години имаше славата на велика спортна нация. Обещаващите ни млади таланти дават надежда, че добрите времена могат да се върнат. И "Мила Родино" отново да звучи редовно на олимпиади, световни и европейски първенства. Оптимизмът бе подплатен от впечатляващи постижения през последните месеци, когато вървеше подборът на родните таланти за класацията "Младите шампиони".

18-годишният Даниел Асенов стана европейски шампион за мъже на ринга в Самоков. На финала в категория до 52 кг Тайсъна от ямболското село Кукорево надви на финала британеца с впечатляващото име Мохамед Али. Сега Даниел вече мисли за олимпийски победи в Рио.

Родната звезда в тениса Григор Димитров записа кошмарен сезон, но соченият за негов наследник 14-годишен Адриан Андреев спечели златен медал от европейския младежки олимпийски фестивал в Тбилиси. В грузинската столица блесна и талантът на 15-годишната атлетка Лиляна Георгиева, а волейболистите се окичиха със сребърни отличия.
Впечатляващ трансфер направи родната надежда в баскетбола Александър Везенков, който вече е играч на гранда "Барселона". Никой не се съмнява, че следващата стъпка на 20-годишния исполин ще бъде лигата на извънземните НБА.
Продължават да жънат успехи и трупат медали новата вълна златни момичета в художествената гимнастика.
Задават се радости и в зимните спортове. 17-годишният скиор Алберт Попов грабна миналата зима 2 сребърни медала от олимпийския фестивал в Австрия и Лихтенщайн. Този сезон той стартира като 61-ви в световната ранглиста, което е първото подобно постижение за белия ни спорт след ерата на легендата Петър Попангелов-младши. В момента Алберт кове бъдещите си успехи на глетчера Хинтертукс в Австрия, където тренира заедно с останалите ни национали.

Откритие на Кралев
с фурор на пистата


Средата на март 2015 година се превърна в повратна точка за развитието на талантливата атлетка Лиляна Георгиева. 14-годишната рекордьорка на 3000 м, която живее в дом за деца, лишени от родителски грижи, получи силно рамо от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Той осигури на талантливото момиче подготвителен лагер и месечна стипендия. Със съдействието на Българската федерация по лека атлетика и представителя на "Асикс" за България Любо Ганев Лили получи и пълна маркова екипировка. Подкрепата, която министър Кралев оказа на талантливата атлетка, много бързо даде резултати. През август Георгиева не само спечели сребърен медал на европейския олимпийски фестивал за кадети в Тбилиси, но и подобри националния рекорд на 800 метра за момичета под 16 години и се изкачи до номер 2 в световната ранглиста за своя набор. станалите атлети от топ 100 на младите таланти на "Стандарт" също записаха отлични резултати през летния сезон. Митко Ценов спечели европейската титла на 3000 м с препятствия при младежите до 23 г. в Талин. На същия шампионат Георги Цонов (троен скок) и Денис Димитров (100 м) спечелиха сребърните медали и затвърдиха силното представяне на България.

Камата даде път
на Чочев и Краев


За треньорските качества на Христо Стоичков може да се спори цял ден, но не и за смелостта му да налага млади таланти. Двама футболисти пробиха в професионалния футбол и участват в класацията на "Стандарт" благодарение на Камата. Именно кастингите му по села и паланки откриха най-нашумелия в момента български футболист Ивайло Чочев и Божидар Краев, който вече ниже голове като титуляр в "Левски". Божо, син на бившия ас на "Ботев" (Враца) Божидар Краев, дори стигна до мечтаната награда - школата на "Барселона". Ицо не го забрави след това. Стоичков прибра в академията си в Етрополе и Краев, и Чочев. Двамата плюс вратарят Димитър Митов са идеалната реклама на проекта. Чочев и Краев са пример за скромни момчета от бедния Север, които разчитат само на труда си. Макар и да са синове на бивши играчи (бащата на Ивайло е ритал за плевенския "Спартак"), нищо не са получили даром. Божо израства в панелките на врачанския кв. "Младост", точно над стадиона. Там е роден и Мартин Петров, и куп други таланти от местната школа. Чочев пък е дете от село Трънчовица, дала на България гения Григор Вачков. Момче от село е и друг футболист в анкетата ни - Кристиян Малинов. Израства в петричкото село Кавракирово. Минава през куп академии в региона. Забелязват го в "Литекс", където от 20 години насам нямат конкуренция, когато става въпрос за подбор на таланти от Македонския край. А според философията на Димитър Пенев - нямаш ли македончета, нямаш отбор. Първо шанс при мъжете му дава Любо Пенев, а после и същият Христо Стоичков. След една година шлайфане в "Добруджа" при друг човек на Гриша Ганчев - Светльо Тодоров, халфът се върна в Ловеч и вече е титуляр.


Родом от Благоевград е и вратарят Георги Китанов, но заслугата за развитието му е изцяло на "Черно море". Семейството му се мести рано във Варна. На 17 години левентът вече е титуляр в "А" група - уникално постижение за вратар. Забелязва го една от най-големите люпилни за таланти в света - тази на ПСВ. Разминава се за малко с Айндховен, а по-късно получава тежка контузия. Сега обаче Жоро е здрав, отново пази за "Черно море" и мечтае за купата.

до 23 години

Алберт Попов, ски
Александър Бачев, ветроходство
Александър Везенков, баскетбол
Александър Тодоров, спортна стрелба
Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов, спортна аеробика
Ансамбъл по художествена гимнастика: Елена Бинева, Александра Митрович, Емилия
Антон Синапов, биатлон
Антъни Иванов, плуване
Бетина Темелкова, джудо
Божидар Андреев, вдигане на тежести
Божидар Краев, футбол
Борислава Дамянова, джудо
Бояна Томова, плуване
Венелина Поптолева, бокс
Владимир Зографски, ски скок
Владимир Шишков, бадминтон
Гергана Димитрова, волейбол
Георги Вангелов, борба
Георги Илиев, скокове на батут
Георги Китанов, футбол
Георги Сеганов, волейбол
Георги Цонов, лека атлетика
Георгия Кадоглу, плуване
Дамян Дачев, стрелба с лък
Даниел Асенов, бокс
Даниел Караколев, кану-каяк
Дейвид Хъдълстоун, спортна гимнастика
Денис Димитров, лека атлетика
Деница Драгиева, шахмат
Десислава Георгиева, гребане
Диана Петкова, плуване
Димитър Виденов, кик бокс и муай тай
Димитър Кръстанов, модерен петобой
Елизабет Василева, спортна гимнастика
Емилия Радичева, Габриела Стефанова
Ивайло Чочев, футбол
Иван Команов, киокушин
Иван Хърков, самбо
Йоан Тодоров, ски
Камен Чимидялков, кану-каяк
Кирил Милов, борбa
Красимир Георгиев, волейбол
Кристиян Малинов, футбол
Лаура Траатс, художествена гимнастика
Лидия Ненчева, спортна стрелба
Лиляна Георгиева, лека атлетика
Миглена Селишка, борба
Милица Мирчева, лека атлетика
Митко Ценов, лека атлетика
Нанси Окоро, ски бягане
Никол Чорбанова, таекуондо
Петър Божилов, плуване
Петър Петров, шотокан карате-до
Петьо Иванов, биатлон
Петя Баракова, волейбол
Тихомир Иванов, лека атлетика
Християн Цонев, кану-каяк
Християна Тодорова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, художествена гимнастика
Христо Реков, кану-каяк
Явор Пешлеевски, модерен петобой

до 14 години

Адриан Андреев, тенис
Александра Георгиева, волейбол
Александра Комарова, таекуондо
Александра Миланова, волейбол
Александър Горас, гребане
Андрей Йорданов, футбол
Анна-Мария Манушева, джудо
Анна Стоянова, баскетбол
Бояна Радева, ски
Валери Рангелов, спортна гимнастика
Васил Мераков, баскетбол
Василики Кадоглу, плуване
Вивиан Кръстева, лека атлетика
Виктория Иванова, спортна стрелба
Габриела Антова, шахмат
Гален Ненов, футбол
Георги Цурев, плуване
Даниел Димитров, спортна стрелба
Даниел Праматаров, борба
Ева Вукадинова, ски
Йоана Илиева, фехтовка
Йоана Николова, художествена гимнастика
Кристиян Иванов, мотоциклетизъм
Мариела Костадинова, акробатика
Павел Бояджиев, таекуондо
Памела Георгиева, спортна гимнастика
Петя Младенова - кану-каяк
Полина Иванова, художествена гимнастика
Розалина Юсева, тенис
Светлен Иванов, шахмат
Станимир Стойнов, лека атлетика
Стоян Георгиев, борба
Стоян Миланов, футбол
Теодора Цанева, карате
Тулчан Хамид, карате
Цветелин Димитров, бокс
Юлий Подвързачов, футбол

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай