Отвличането е като бизнеса с коли втора ръка

Отвличането е като бизнеса с коли втора ръка | StandartNews.com

Отвличането на Адриан Златков крие много неизвестни. Справя ли се МВР със задачата да разкрие похитителите? Дали групата за отвличане е спонтанно възникнала или е стара? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси експерта по сигурност и бивш главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

Това е съвсем характерно отвличане за пари, в него няма нищо лично

 

По-опасно ще е, ако е независима
група от "Наглите",
казва проф. д-р Николай Радулов

Бащата на отвлечения не е задължен да работи с никого, а да върне сина си жив и здрав

Обикновено в такива случаи полицията работи паралелно

В МВР има прекрасни специалисти, но няма елементарен инструментариум

- Проф. Радулов, имаме ли ренесанс на бизнеса с отвличанията?
- Не е имало нещо толкова зрелищно, което да ни развълнува и да стане публично известно. Това е бизнес, който на едно ниво не е спирал никога. Не говоря за големите отвличания на близки на знакови личности като Киро Киров, като детето на Вили Краус. Говоря за хора, които са сравнително заможни, това е известно в определени криминални среди и периодично на някои от тях им изчезват децата, след това се завръщат живи и здрави. Това, което знаем е, че от време на време някой изчезва. Когато се появи, решаваме, че просто е отишъл някъде да почива в рамките на някаква дискретна програма. Всъщност в много от случаите се касае за нискобюджетно отвличане. Това е същото като със средния клас автомобили, които, купени втора ръка, не са много евтини, но не са и много скъпи. Собствениците им обикновено не ги застраховат и когато им ги откраднат, предпочитат да дадат от 2000 до 5000 евро, за да си ги върнат, отколкото да се разправят с полиция, която обикновено или не ги връща, или когато намери колите, ги държи като доказателство, докато те съвсем ръждясат на паркингите пред районните управления. От този тип отвличания мисля, че през последните 15-ина години винаги е имало. Поне по двама души изчезват седмично, за които родителите или близки уведомяват в полицията. Тя изчаква да минат 24 часа, за да видят дали няма да се появи лицето и тогава го обявяват за издирване. Мисля, че има такъв бизнес, но по отношение на всеки индивидуален случай не много печеливш. Общата бройка обаче може да доведе до няколко милиона годишно. Така че ако трябва да говорим дали нещо се е възродило, можем да говорим по-скоро за зрелищни отвличания, защото впоследствие разбираме, че маскирани хора с полицейски униформи, с всички регалии на властта, са отвлекли някого, който се е държал като законопослушен гражданин. Сигурно пак ще ме обвинят, че правя връзка между случаи, които нямат нищо общо. Но общото между разстрела на бай Миле и отвличането е в това, че престъпниците са били с полицейски униформи, държали са се така, както се държат полицаи. Освен с униформите и оръжието, с което разполага полицията, са разполагали и със съответните на вид служебни автомобили. Най-вероятно няма връзка между двата случая, но аз ви говоря за тенденция, при която потърпевшите обикновено са респектирани от лъжливото демонстриране на власт.
- Оказа се, че бащата на Адриан е поддържал кореспонденция с похитителите без МВР. Защо не се е доверил на службите за съдействие?
- Бащата не е задължен да работи с никого. Неговото задължение като баща е да върне сина си вкъщи жив и здрав, независимо какво ще му коства. В такива случаи бащата не може да бъде обвинен за подпомагане на престъпници или за някакво криминално деяние. Предполага се, че той действа единствено и само в интерес на детето си. Обикновено в такива случаи полицията работи паралелно. Надявам се, че и нашият случай е такъв и че независимо от липсата на съдействие и съучастие между бащата и полицията, тя е направила необходимото да е в течение на това, което се случва и да е стеснила кръга от заподозрени. Това е нещо, което изразявам като надежда, макар че имам сериозни съмнения, че не е така.
- Защо се съмнявате?
- Тези съмнения се основават на общото състояние на МВР. Разбира се, там има прекрасни специалисти, има и сравнително млади хора и специалисти, които ще се опитат да си гледат работа. Лошото управление така е дезорганизирало и демотивирало служителите, че те не са в състояние компетентно и продължително да работят по тежки престъпления. Тук добавяме и проблема с инструментариума на МВР, перманентната липса на елементарни неща, като консумативите за куфарчетата на криминалистите, неработещия и почти фалирал Институт по криминалистика, дългогодишното неглижиране на неговите нужди, при което днес се налага да вършим експертиза в чужбина. Например тази експертиза във връзка с предполагаемия изстрел от малкото дете, при което беше убит човек, ще се върши в западна частна фирма и парите, които ще се платят за нея, биха могли да издържат секцията в Института по криминалистика цяла година. Навремето Институтът разполагаше с лаборатория по ДНК-анализ, официално призната за четвъртата в Европа по качество на работата. Сега целият инструментариум е развален от перманентното лошо управление, от лошия пример, който се дава с назначаване на ръководни постове на хора, които нямат доверието на този, който трябва да работи - парашутисти, спуснати с видимо партийно покровителство. Нямам предвид управляващите днес, а имам предвид управляващите през последните 15 г. Тук няма нищо политическо, а се забелязва тенденция всеки да си урежда своите хора, независимо, че те не са компетентни. И когато имаме този цикъл на управление, дори и най-блестящите оперативни работници и криминалисти със затруднение си вършат работата.
- Когато стана ясно, че е изчезнал Адриан, Вие казахте по Нова телевизия, че подобни отвличания се разкриват при добра работа на полицията до 48 часа...
- Това е факт. Всички тежки престъпления като
убийства, отвличания, ако не бъдат разкрити през първите 24 часа, шансът да бъдат разкрити извършителите намалява с 30%. При 48 часа намалява с 50%, а при 72 часа вероятността да бъдат разкрити извършителите е около 15-ина %. И обикновено в такива случаи биват разкрити или случайно след години, или при последващи аналогични престъпления, при които опиянени от успехите от предното престъпление, което са извършили необезпокоявани и несанкционирани, допускат грешки. Лошото е, че за да се стигне до извършителите, ней-вероятно това може да стане след като извършат поредното престъпление, не дай си, Боже..
- Ако МВР не разкрие престъпниците, възможно ли е да избухне истерия в определена заможна прослойка на обществото, която ще потърси лична охрана, за да защити семейството си?
- Неразкриването на престъпленията засилва престъпната активност. Вероятно пак ще се заговори, че трябва да се вдигнат санкциите за отвличания и т.н.. Още от римското право е известна практиката, че не големината на наказанието действа възпиращо, а това, че то е неминуемо, т.е. всеки път, когато има престъпление, престъпникът е наказван.
- Спонтанно ли ви се струва отвличането на Адриан Златков, вид отмъшение ли е?
- Това е съвсем характерно отвличане за пари. В него няма нищо лично.
- Организирана група ли е или са аматьори?
- Момчето е отвлечено много внимателно, с предварително подготвена кола, която след това е унищожена, за да не оставят никакви отпечатъци и ДНК-следи. Една седмица преди това е открадната колата. Това говори за добра организация, защото тя,

като е открадната собственикът и МВР може би я търсят. Тя е в специален гараж, да не правя впечатление когато влиза и излиза. Екипът очевидно е тренирал, защото нали се сещате, че не е остатъчно само да се облека полицейски униформи, а трябва да има и съответното държание, начин на държание, спирането със стоп-палката и т.н. При това много бързо, внимателно и дискретно са проведени преговорите. Бащата казва, че става дума за есемеси, но ние не разбрахме на чий телефон
са пращани, защото абсолютният стандарт е в целия свят веднага на всички близки при такова престъпление започват да се проследяват средствата за комуникация. Така че аз се съмнявам, че това е телефонът на бащата. Просто това е или нечий телефон на близък или подхвърлен телефон за който той не е споделя, за да не навреди на детето си. Така че тук имаме добре организирана, внимателно подготвена група, която много ефективно е извършила престъплението.
- Виждате ли почерк на "Наглите" в отвличането на Адриан Златков"?
- Няколко пъти разсъждавах по тази тема и никога не съм бил категоричен, че тази група е част от "Наглите". Казвал съм, че това е възможно, по простата причина, че останаха съмнения у хората, че е заловена периферията, изпълнителите на "Наглите". Съмнявам се, че тази група, която беше посочена като извършители, е цялата група на "Наглите". През цялото време и тогава имаше съмнения, че има висшестоящи, които ги покриват служители на полицията, че мозъкът на цялата операция по никакъв начин не е в криминалните среди. Не казвам, че това е 100 % истина, но това е информация, до която имахме достъп и по която разсъждаваме. Така че напълно е възможно мозъчният център да си е възстановил мускулите и да е извършил ново престъпление, при това поучен от грешките, които е допуснал и които по някакъв начин са допринесли да бъде заловен изпълнителят. Това е едната версия. Другата е, че това е нова група от добре тренирани, добре обучени, може би получили специална подготовка хора, с интелигентно ръководство. Това е по-опасната версия, защото това значи, че тя е опитна, трудна за намиране, разполагаща с добра информация за методологията, по която работят МВР и специалните служби. Група трудна за откриване. Вероятно ако е така, ако това е нова и отделна група, за което се говори, тази група би била по-опасна, ако е просто едно продължение на "Наглите". Това значи, че е възможно в малка страна като България да има отделни независими една то друга групи, които се занимават с високо престъпна дейност. Но това са две версии, които просто разсъждаваме по въпроса. Мисля, че по-опасно ще е, ако е нова и независима група.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай