Неделя,

Отпускат на Софийския университет 10 млн. лева и сграда

От: Администратор -
Отпускат на Софийския университет 10 млн. лева и сграда
A
A
A

През 1888 г. е основан Софийският университет Св. "Климент Охридски" и това ни дава повод да протегнем отново ръка и да отпуснем немалък ресурс - около 10 млн. лв. за допълнителни инвестиции в инфраструктурата, която СУ ползва. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти след среща с ректорското ръководство и със съвета на деканите на СУ, на която присъства и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вълчев съобщи, че СУ ще получи за студентите си от Медицинския факултет сградата на Професионалната гимназия по облекло на бул. "Черни връх", а училището ще се премести в друга сграда в кв. "Лозенец".

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков каза, че висшето училище няма да протестира след днешната среща с двамата министри. "От самото начало бяхме убедени, че вероятно ще се разберем с правителството много лесно, защото последните две правителства на Бойко Борисов са в основата на реформата, която движи висшето образование за първи път в правилна посока - за повишаване на качеството му", коментира ректорът.

Сумата за СУ е ясна, говорим за 10 млн. лева, а конкретното разпределение ще бъде разписано в акт, който министър Вълчев ще представи на заседанието на правителството в сряда, каза министър Горанов. Той отбеляза, че конкретните инвестиционни намерения са представени от Софийския университет и допълни, че сградата на Професионалната гимназия по облекло е свободна и може веднага да бъде предоставена на СУ.

През 2018 г. се навършват 130 години от основаването на Софийския университет, който е най-старото българско висше училище.

Министерството на образованието и науката ще открие процедура по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на достъп до научните бази данни, предоставени от издателство "Елзевир", съобщи министър Вълчев. Той добави, че има такъв договор вече с друго голямо издателство.

Работим с представители на ръководството на СУ за промяна в правилника за наблюдение и оценка на научната дейност, каза образователният министър. По думите му тази нова оценка ще бъде на базата на обективни показатели. Тя ще се използва и за диференциране на финансирането за докторанти и за техните стипендии, както и за финансиране на висшите училища и научните организации - за изпълнението на националните научни програми през 2018 г.

Реформата във висшето образование е дълга тема и много дълго време е отлагана, коментира министърът на финансите. Горанов заяви, че в СУ се намира една от най-ефективните научни структури и тя може да се използва като еталон за търсене на решения за останалите висши държавни училища, които са доста на брой на фона на демографските процеси в страната.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички