Сряда,

От 2017 г.: Първо на бал, после на матура

От: Администратор -
4545
От 2017 г.: Първо на бал, после на матура
A
A
A

Догодина абитуриентите първо ще ходят на бал, а после - на матура. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. "Някои от учениците ще бъдат на бал вечерта, а на сутринта ще отидат на матура", заяви той.

Според графика, който подлежи на обсъждане, на 26 май ще се проведе държавният зрелостен изпит и националното външно оценяване по български език и литература, а матурата и изпитът след 7-и клас по математика ще са на 29 май.

Досега тези изпити бяха насрочвани преди 24 май, но това носело големи неприятности за родителите на учениците от I до V клас заради затворените по 2 дни училища, заявиха експертите от МОН.

Просветното ведомство е готово да даде повече права на школските директори. Те, както и кметовете, ще могат да дадат на учениците си до 3 дни допълнителна ваканция при авария или епидемия. "Кметовете и директорите сами ще решават дали да се възползват от тези права. Например, ако гръмне инсталацията на парното, директорите могат да решат да се почива 3 дни, докато се оправи аварията. Същото е с грипна епидемия. Може да не се покриват цифрите на здравното ведомство, но директорът може сам да реши да се почива", обясни Стаматов.

Въпреки че МОН въвежда стандарти, директорите на училища ще решават кога да започват часовете, колко дълги да са и колко да продължат междучасията, стана ясно от думите на Стаматов.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички