Новият ректор на СУ иска по-трудни матури

Новият ректор на СУ иска по-трудни матури | StandartNews.com

Новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков призова да се вдигне качеството на средното образование. Държавните зрелостни изпити трябва окончателно да станат истински вход за висшите училища, което е възможно, ако там се повишат критериите, заяви той в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Проф. Герджиков бе категоричен, че матурите технически отговарят на входни изпити за университет, но нивото трябва да се повиши. "Очевидно е, че трябва да вдигнем летвата, но първо трябва да вдигнем летвата още на входа, а това може да стане само ако финансирането не е само според броя на студентите, и второ, след първи курс държавата не трябва да ощетява университетите, които са вдигнали летвата и са намалили броя на студентите, завършващи втори, трети и четвърти курс", каза той.

Новият ректор на СУ обясни, че добрата ориентация на родителите и техните деца е причината да има повече кандидати за педагози, отколкото за юристи. Те са усетили, че скоро ще има глад за учители, каза проф. Герджиков и изрази надежда тази професия да става все по-престижна.

"Има десетина-двадесет специалности, които са много търсени. Те се редуват коя е на първо, второ и трето място, но са винаги в първите десет-двадесет. Но имаме 100 бакалавърски специалности, очевидно не всички са толкова търсени. Трябва да ги поогледаме", каза още проф. Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай