Най-трудно се влиза немски с математика

Най-трудно се влиза немски с математика | StandartNews.com

Пишете поне 20 желания, за да имате шанс в класирането

Комбинацията от английски и испански по традиция е №1

Изпитите за гимназия вече отминаха, на 3 юни се очаква да излязат резултатите на учениците от седми клас. Родителските вълнения около това къде да кандидатства детето обаче тепърва започват. Много проблеми възникват именно при подреждането на желанията на децата, когато подават документите си за гимназия. Заради грешно изброени гимназия може да се окаже, че детето е прието в училище, което не предпочита, въпреки че балът е можел да му стигне и за по-желано място. Или дори - че въобще не е прието, въпреки че резултатите му от изпита са добри.

Дори и оценките на детето ви от тестовете по български език и математика да са високи, не пишете само едно или две желания, когато подавате документи за кандидатстване, съветват просветни специалисти. Ако пък оценките му се движат около четворка, добре е да изредите поне 15 - 20 желания, за да има шанс ученикът да се класира. Често родителите съпоставят баловете от предишни години с резултатите на детето си, но първите винаги могат да претърпят промени. Затова се застраховайте с повечко желани паралелки. Изписвайте ги по реда, по който предпочитате да приемат детето ви. Не е нужно да изброявате всички паралелки, които съществуват в града ви. Практиката от минали години показва, че дори и деца, които са си направили труда прилежно да изброят над 100 желания, обикновено биват класирани някъде около 20-ото.
Местата в столицата тази година са горе-долу същите, а

випускът е с около 500 седмокласници по-малко

Така че може да се окаже, че битката няма да бъде толкова оспорвана. Като правило всяка година най-трудно превземаема крепост се оказват паралелките с немски и математика, както и Първа немска гимназия като цяло. Миналата година за немски и математика в СМГ балът е бил 35,512 от 36 възможни точки. 35,062 пък е бил балът за Първа немска в паралелките с немски и английски или руски. Със стотни по-малък е бил балът за същите паралелки във Втора немска.
Обикновено балът на момчетата се оказва по-нисък от този на момичетата. Най-честата комбинация, която децата изписват, пък е английски и испански език, затова и за тези паралелки се съревновават най-много кандидати.
Тази година повечето от водещите училища ще приемат паралелки с по 26 ученици. Само на училища като Първа английска и Испанската е позволено да направят класове с 28 деца като компенсация за това, че в техните сгради учат и други училища и е невъзможно броят на паралелките да се увеличи. Дадена е възможност и на професионалните гимназии да направят достатъчно на брой паралелки, така че да приемат всички желаещи.
Подаването на заявления за класиране става едва след като резултатите на децата са излезли.

Това става в т. нар. училища-гнезда

чийто списък може да бъде видян на сайта на регионалния инспекторат по образованието. Заявления се подават до 19 юни. Класиранията за гимназии са общо 3. Ако ученикът е недоволен от първото, той трябва да подаде заявление за участие във второ класиране, като няма право да пренарежда желанията си. Ако не е доволен и от второто, може да участва в третото, но там съществува риск, защото трябва да се откаже от мястото, на което вече е приет. Затова и мнозина наричат това класиране "късметлийско" - то може да те изстреля, макар и с по-нисък бал, в по-добро училище, ако там са останали свободни места. Може обаче да се окажеш и извън класирането, ако се появят конкуренти с високи балове. От регионалния инспекторат напомнят, че децата трябва да се запишат в избраното училище след излизане на съответното класиране. В минали години е имало случай, когато семейството на ученичка, класирана в добро училище, решило, че самото излизане на класацията е достатъчно, и пропуснало да я запише. Така момичето се оказало извън гимназията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай