Наплив от желаещи да учат за инженери в чужбина

Англия и Германия най-предпочитани от студентите ни

Наплив от желаещи да учат за инженери в чужбина | StandartNews.com

Всеки трети кандидат-студент за европейски университет избира инженерна специалност. Това показва проучване на консултантска къща за образование зад граница "Дарби". Икономическите специалности са безспорен лидер по брой на желаещи да се обучават в тази сфера (над 35%). Но интензивното развитие на технологичния сектор и недостигът на адекватно подготвени специалисти отново насочва вниманието към инженерните дисциплини (32% кандидати). Без изненади са и следващите позиции в класицията за най-предпочитаните специалности – право, архитектура, масови комуникации и психология, следвани от медицина и дизайн със стабилен потенциал от по 15% кандидати за всяка от специалностите.

Традиционно най-силен е интересът на обучение на българските младежи в Англия, Германия и Холандия. Според статистиката, в университетите на Острова от 2011 г. насам заминават по около 1650-1800 българи. Общият им брой за учебната 2015-2016 г. е бил 6195, което ни отрежда 9 място сред държавите от ЕС по численост на студентската общност. Първите три позиции се заемат от Германия, Франция и Италия със средно 12000-13000 студенти, а след нас остава Полша. Последните официални данни за 2015-16 година сочат, че в британските университети към този момент са се обучавали 127 440 студента от страни в ЕС (1/3 от общия брой чуждестранни студенти в Обединеното кралство).

След Брекзит британските университети ще останат „гостоприемни" към европейските студенти. Още през април 2017 година британското правителство прие декларация, с която гарантира финансовите, трудовите и миграционните права на студентите, стартиращи обучението си през септември 2018-а, до завършването. Това означава, че европейските студенти, в това число и българските, ще пътуват свободно, ще имат право на полагане на студентски труд и ще могат да получават студентски заеми и субсидии за покриване на разходите по обучението си.

Германия е утвърден фаворит в предпочитанията за обучение в чужбина, показва статистиката. Според данните за последните пет години, средно по 1500 българчета се записват в немски университети.
Най-много са избрали икономически специалности, следвани от социални и правни науки, твърдят от консултантска къща "Дарби"

Страната на лалетата също е привлекателна за зрелостниците ни. Според последните данни от 2016-2017 г., българските студенти в Холандия са близо 3000, като нарастват с около 200-300 човека и с около 450 първокурсници за последната година, записани в държавно акредитиран университети и програми. България е в топ 10 на страните с най-много студенти в Холандия. Номер 1 са германците, следвани от Китай, Италия, Белгия, Великобритания, Гърция и България. Най-популярните специалности са бизнес и икономика, следвани от инженерни науки – най-вече компютърни, психология, изкуства и култури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай