Петък,

Моторни песни, или каруцата на просветата

От: Администратор -
Моторни песни, или каруцата на просветата
A
A
A

"Абе, то май беше все нещо за коли", обяснява абитуриент, объркал "Песента на колелетата" от Йовков с "Моторни песни" на Вапцаров. Паднало му се на момчето "Вяра" от Никола Йонков на матурата и то омешало транспортните връзки - добре, че не съществува и литературен сборник, в който да се лее поезия за метрото.

В общи линии това са литературните асоциации на българските абитуриенти - те преоткриват литературата при прехвърлянето от първа към втора метростанция. Нейният смисъл и нюанси им се губят, докато сменят мотрисите на живота си и на неговия смисъл. Литературата за много от тях е набор от точки - след като ги изкараш на матурата, изхвърляш ги като вехта дреха, която няма смисъл да пазиш, защото няма да ти потрябва в следващото десетилетие. Дотогава ти ще си друг. Светът ще е друг. Литературата и обществото ще са други.

Само онази, в учебниците, още ще е същата.

Да, учениците няма да я разбират. Ще продължават да четат по принуда творби, които не са им ясни, защото българското образование от години връзва каруцата с пъстрите колела на Сали Яшар пред послушния кон на чиновниците. Как да разберат "Вяра", щом за годините на комунистическото движение по времето на Вапцаров в учебника им има 20 реда, които учителите по история от неудобство ще им спестят. Какво би трябвало да разберат за "Септември", след като името на Георги Милев Касабов липсва в учебника им по история? Как да разберат цялата ни класическа литература без контекста на едно минало, в което е зачената цялата ни история. Доживяхме български студенти да смятат, че слънцето изгрява от запад. И български абитуриенти да казват "Стига ми и четворка по български, аз вече съм приет в чужбина". Утре ще стане прекрасен професионалист, пожелавам му го, но ще говори на ощетения от мутри и чиновници български език, в който

напоследък емотиконите станаха повече и от запетайките

и в който със сигурност няма да кънтят вълшебните звуци на Сали Яшар. Неговият български език ще дрънчи като панаирджийска каруца, натоварена с всичко разнебитено и запокитено от родния говор. Както, впрочем, на много места дрънчи и нашият.

Не защото идва денят на Светите братя и не защото малко преди него настъпват матурите, след които едни 19-годишни иначе прекрасни хора ще демонстрират придобитите в училище умения да броят до 12 - трябва да се замислим ,че образованието ни е една амалгама от прекрасни митове и болезнени неща, които се раждат само в ежедневието. Може би трябва да кажем веднъж завинаги на децата - животът ще ви изпита по друг начин. Ще забравите неща, които навремето са ви били много нужни за изпита и не сте спали няколко нощи заради тях. И ще научите такива, за които сте смятали, че никога няма да ви бъдат потребни. След 20 години ще признаете, че родителите ви за много неща са били прави, но най-важното е, че сте успели да направите собствените си грешки и да изминете път, който е бил уникален за всеки от вас. Но все пак - не забравяйте, че пълният член е важен. Че вярата в човека, за която говори Вапцаров, е важна и изпълва живота повече от всяка друга вяра. И се опитайте да си представите как звънят каруците на Сали Яшар, дори когато гледате "Формула 1".


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички