МОН срещу БАН за грешката в матурата /ОБНОВЕНА/

Министерството твърди, че проблем няма, децата губят точки

МОН срещу БАН за грешката в матурата /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Спорна задача на матурата по български език и литература противопостави Българска академия на науките на Министерството на образованието и науката. Става дума за 7 въпрос от държавния зрелостен изпит, в който се проверяват уменията на учениците да откриват граматически грешки.

---
"Мотивационното писмо на кандидата впечатли комисия" - казано накратко, това е въпросът, който взриви родители, учители и социални мрежи. Всички бяха на мнение, че комисияТА трябва да бъде в членуван вид. Във всички останали въпроси също имаше граматически грешки, свързани с членната форма. А въпросът към абитуриентите бе "Кое изречение не е сгрешено?" Много от децата се оказаха объркани още на самия изпит, тъй като на практика всички отговори са грешни. Те просто не бяха ограждали отговори, а се отказаха от въпроса. Това означава, че министерството ще ги лиши от една точка на теста, на който самите експерти на МОН са се оказали неграмотни.

Още вчера сутринта

експерти на БАН потвърдиха,

че въпросът няма нито един верен отговор. Родители загрели телефоните на службата за езикови справки, които между другото са импулсни, за да попитат кое е правилното. Реакцията на БАН е, че въпросът е без верен отговор. Учените обясняват, че са получили и други сигнали за сгрешени въпроси на матурата, но те все още се проверяват и няма становище по тях. На въпрос защо министерството не е поканило експерти на тяхното ниво, за да участват в съставянето на въпросите, от "Езикови справки" обясниха, че това е най-вероятно заради конфиденциалността и за да не изтече темата.

В същото време от просветното ведомство се опънаха на БАН за това, че има некоректно зададен въпрос на матурата. "Седми въпрос е с условие да се посочи в кое изречение не е допусната граматична грешка. Когато говорим за граматични грешки, означава, че посочването на грешка е свързано с нарушаване на граматично правило", обясни експертът Александър Трингов. Според него в първия отговор, който е даден, има категорично граматична грешка. "Има две определения за транспорт, говорим за 2 вида транспорт, така че второто определение също задължително трябва да се членува. Това е граматично правило. В третия отговор грешката е в употребата на кратък определителен член, като в примера задължително е използването на пълен член. В подточка А имаме определеност, във В - също. В отговор Г Искърското дефиле трябва да се членува, когато обектът е единствен и е ясен кой. В подточка Б категорично

няма нарушена граматична норма

няма нарушено граматично правило, затова твърдим, че в тази подточка не е допусната граматична грешка. В словосъчетанието "впечатли комисия" няма правило, което да изисква членуване на допълнение, употребено след глаголна форма в минало свършено време", допълни той.

Въпреки това според повечето учители обясненията на министерството не са убедителни и те смятат, че въпрос 7 не трябва да се зачита при оценяването на абитуриентите. На същото мнение са и родителите, които обещават да сезират Комисията за защита от дискриминация, ако децата им бъдат ощетени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай