МОН финтира гафа със 7-ма задача: Няма да я зачита

МОН финтира гафа със 7-ма задача: Няма да я зачита | StandartNews.com

МОН няма да зачита 7-ма задача от матурите по български език и литература. Това стана ясно на брифинг в просветното ведомство, докато протичат днешните изпити - втората матура за 12-ти класи и математиката от Националното външно оценяване за седмокласниците. Решението обяви зам.-министър Таня Михайлова.

Припомняме, задача 7 от матурата за зрелостниците обърка ученици, а и предизвика негодувание на експерти.

Според условието трябва да се посочи изречението, в което няма допусната граматична грешка. Спорният дистрактор е "б", който звучи неестествено, въпреки че не е допусната точно граматична грешка. Именно този отговор е верен, според МОН. Дистрактори "в" и "г" се изключват заради липсата на пълен член в думaтa "адвоката" и членуване на "Искърско дефиле", в отговор "а" грешката е в членуването на "сухопътен".

По време на брифинга от МОН обясниха, че в подусловието на задачата няма граматична грешка, а семантична неточност. За да не бъдат ощетени зрелостниците ще бъде присъдена по една точка за всеки възможен верен отговор.

Тази задача се приема, че е част от 30-те точки. Тоест, след като има условие за двусмислие, това означава, че ще получи точките, които трябва да получи - тази задача носи една точка.

Таня Михайлова коментира, че тъй като има спорен момент, тъй като ще има усещане за несигурност в зрелостниците - решението е тази задача да не се зачита в изпитния вариант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай