Сряда,

МОН дава 8 млн. за психолози

От: Администратор -
МОН дава 8 млн. за психолози
A
A
A

Министерството на образованието ще отпусне целево около 8 милиона лева за назначаване на психолози в училищата. Това съобщи министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ. Парите ще бъдат осигурени в бюджета за следващата година. В момента психолозите се назначават със средства от делегираните бюджети на училищата.

Около 1100 са психолозите и педагогическите съветници, назначени предимно в училищата с над 400 - 500 ученици. Нашето намерение е постепенно да ги увеличаваме, като ще предоставим допълнително средства на училищата. За следващата година сме предвидили такива допълнителни средства и се надявам да бъдат назначени поне още 500 психолози и педагогически съветници. За тази цел са предвидени между 7 и 8 милиона лева от началото на 2018 г., каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но "за сметка" на делегираните си бюджети. "Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат такава възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но в дадено населено място, където са повече, може да споделят един психолог или педагогически съветник", коментира министър Вълчев. Той изрази увереност, че догодина вероятно всички училища с над 400 ученици ще имат поне един психолог или педагогически съветник. Образователният министър отбеляза, че има много училища - най-големите, които и сега имат по двама, трима или повече от тези специалисти.

Министър Вълчев участва в конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения". Пред журналисти той даде примери за добро взаимодействие между родителите и учителите - съвместно обсъждане на важни теми, политики на "отворени врати", подписване на споразумения между родителите и училищата, "на кафе" с училищните директори или учители. Тези добри примери в общуването, които ги има вече в български училища, ще бъдат обобщени в "наръчник за добри практики", обеща образователният министър.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички