МОН дава 8 млн. за психолози

МОН дава 8 млн. за психолози | StandartNews.com

Министерството на образованието ще отпусне целево около 8 милиона лева за назначаване на психолози в училищата. Това съобщи министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ. Парите ще бъдат осигурени в бюджета за следващата година. В момента психолозите се назначават със средства от делегираните бюджети на училищата.

Около 1100 са психолозите и педагогическите съветници, назначени предимно в училищата с над 400 - 500 ученици. Нашето намерение е постепенно да ги увеличаваме, като ще предоставим допълнително средства на училищата. За следващата година сме предвидили такива допълнителни средства и се надявам да бъдат назначени поне още 500 психолози и педагогически съветници. За тази цел са предвидени между 7 и 8 милиона лева от началото на 2018 г., каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но "за сметка" на делегираните си бюджети. "Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат такава възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но в дадено населено място, където са повече, може да споделят един психолог или педагогически съветник", коментира министър Вълчев. Той изрази увереност, че догодина вероятно всички училища с над 400 ученици ще имат поне един психолог или педагогически съветник. Образователният министър отбеляза, че има много училища - най-големите, които и сега имат по двама, трима или повече от тези специалисти.

Министър Вълчев участва в конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения". Пред журналисти той даде примери за добро взаимодействие между родителите и учителите - съвместно обсъждане на важни теми, политики на "отворени врати", подписване на споразумения между родителите и училищата, "на кафе" с училищните директори или учители. Тези добри примери в общуването, които ги има вече в български училища, ще бъдат обобщени в "наръчник за добри практики", обеща образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай