Петък,

Млади преподаватели ще участват в управлението на висшите училища

От: Администратор -
1839
Млади преподаватели ще участват в управлението на висшите училища
A
A
A

След приемането на мораториума над разкриването на нови висши учебни заведения да бъде изработена карта на мрежата на висшето образование в страната. В нея ще бъдат определени професионалните направления, необходими за съответните региони. Това предложи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заседанието на Съвета на ректорите в Пловдив. Там бяха обсъдени предстоящите промени в Закона за висшето образование, свързани с акредитацията и управлението на висшите училища, както и възможността за придобиване статут на научноизследователски университети.

Промените в закона предвиждат възлагане на по-големи правомощия на ректорите чрез договори за управление, сключени с министъра. Красимир Вълчев посочи, че така ректорите ще имат по-голяма отговорност за изпълнение на стратегическите задачи за развитието на съответния университет. Те ще имат възможност да преструктурират приема към професионални направления, в които са по-силни. Така ще бъдат по-отговорни към интересите на обществото, а не единствено пред академичния състав.

Друга промяна предвижда увеличаване на квотата на младите преподаватели (асистенти и главни асистенти), като те трябва да са една четвърт от състава на Общото събрание на висшето училище и другите органи на управление. "Младите преподаватели искат в по-голяма степен да бъдат ангажирани в управлението. Те ще са по-дълго във висшето училище", посочи министър Вълчев.

Опростяване на институционалната акредитация на висшите училища, оценяване на отделните професионални направления по едно и също време за всички училища, е другата промяна в закона. Идеята е да има съпоставимост и по този начин да се направи класация на висшите училища за всяко от професионалните направления. Измененията ще позволят оценяването при програмната акредитация и при проекти за откриване и преобразуване на факултети, филиали и колежи в структурата на училищата да става по по-ясно формулирани, измерими и диференцирани критерии.

Пред ректорите министър Вълчев обяви, че предложенията на работната група за промени в закона ще бъдат подложени на широко обсъждане.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички