Минстър Вълчев: За пръв път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната

Ще привличат повече деца към математика и инженерните науки

Минстър Вълчев: За пръв път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната | StandartNews.com

Обезпечеността на системата с учителски кадри в средносрочен и дългосрочен аспект е една тревога на Министерство на образованието и на държавата в лицето на цялото правителство, обяви министър Красимир Вълчев, цитиран от "Фокус". Той допълни, че в нито едно правителство до сега не е имало колкова категоричен бюджетен ангажимент за увеличение на учителските заплати. 

И това е свързано точно с тази наша цел - да мотивираме повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Може би част от хората, които са завършили педагогическо образование, но са избрали да се реализират другаде, не в образователните институции, ще се включат в системата на образование, което също е един резерв, каза министър Вълчев.

Според него е реално да бъде изпълнен ангажиментът за двойно увеличение на възнагражденията за четири годишен период и през 2021 г. средната учителска заплата да достигне 130% от средната за страната, за която се прогнозира, че също ще се увеличи съществено.

Това, което можем да кажем е, че с 15% увеличение, което правим сега от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната, допълни още министър Вълчев.

Той обаче е притеснен от друго - намаляват кадрите в определени дисциплини. Вълчев посочи за пример природо-математическите науки, където има малко студенти.

В Казанлък сме в Математическата гимназия, където се откри Национален център по природо-математически науки, което ни дава надежда, че моделът, който имаме за работа с учениците и успява да ги вдъхнови, ще бъде разпространен и върху други училища. Ще направим така, че с образователните институции да увеличим интереса на децата към природните и математическите науки. Нещо повече, което е ключово в дългосрочен план, не само за обезпечаване на системата с педагогически специалисти, но въобще за развитието на обществото и страната е обезпечаването на всички сектори, които изискват специалисти – инженери, технически специалисти. Всички професии на бъдещето ще изискват дигитални умения и в този смисъл - по-задълбочено обучение по математика и природни науки", каза още министър Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай