Математици без правомощия обучават бъдещи капитани

Математици без правомощия обучават бъдещи капитани | StandartNews.com

Две назначения на преподаватели във Военно-морското училище във Варна разбуниха катедра "Математика" във вуза. Начинът, по който те биват назначени във висшето училище, показва и пробойните в Закона за развитие на академичния състав и цялата нормативна база, свързана с подбора на кадри за висшето образование.

Става дума за Емил Пенчев - доктор по Общо земеделие, и Наташа Бакларова, която има докторска степен по Строителни конструкции. И двамата преподават математика във ВМУ, въпреки че докторските им степени са в съвсем други области. Всъщност Пенчев и Бакларова действително са завършили математика, но след това кариерата им се развива в друга посока. На практика те могат да бъдат назначени като асистенти, но вместо това водят лекции, за което нямат правомощия, твърдят преподавателите Петя Кърклисийска, Еди Чакъров и вече пенсионираният Русалин Николаев.

По техните думи назначението на двамата нарушава както Закона за висшето образование, Закона за развитие на академичния състав, така и правилника на самото висше училище. Още повече, че тяхното назначение е решено от друга катедра - тази по навигация. Кърклисийска, Николаев и Чакъров посочват също, че в случая на Пенчев като негови научни приноси са цитирани трудове, които не съществуват, и участия в научни форуми, провеждани по друго време, а не онова, което той е отбелязал в документите си. Те са изпратили писмо до МОН, както и до Министерството на отбраната. Второто ведомство така и не е отговорило до момента, а от МОН посочват, че нямат право да се намесват в автономията на висшите училища при избор на преподаватели, и им препоръчват да се обърнат към съда, ако смятат, че някакви техни права са нарушени.

Самият началник на Военно-морското училище капитан I ранг проф. Боян Медникаров каза пред "Стандарт", че не намира проблем в тези две назначения, защото докторските дисертации и на двамата били свързани с математически методи, което им дава правото да преподават математика. По неговите думи проблемът е в недостатъчния брой математически кадри, които университетите подготвят. Това създавало проблем при подбора на доктори по математика, защото такива имало само в "чистите" математически факултети. Що се отнася до това дали трудовете на Пенчев съществуват, той подчерта, че вярва в коректността на преподавателя и че подобни обвинения се доказват само в съда.

Казусът с назначенията на хора, чиито докторски степени са в друга област, е само един от многото кадрови проблеми, възникнали в различните университети след влизането в сила на Закона за развитието на академичния състав, даващ право всеки вуз сам да хабилитира преподавателите си. Случаят доказва и един основен проблем на образователната система - липсата на възможност да бъде осъществен контрол върху подбора на кадри благодарение на автономията, която често пъти позволява на висшите училища да прекрачват граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай