Неделя,

Махат Алеко Константинов от учебниците по литература

От: Администратор -
105
Махат Алеко Константинов от учебниците по литература
A
A
A

Алеко Константинов няма да присъства в учебниците за 12-ти клас, а в 11-ти ще се изучава само една част от „Бай Ганьо" – „Бай Ганьо на гости". Това ще стане, ако бъдат приети предложените от образователното ведомство нови програми по литература. От близо 100 произведения, изучавани досега в 11-ти и в 12-ти клас, остават само 27, т.е. програмата е намалена с близо две трети. Причината, според експерти от просветното ведомство, е, че обемът е прекалено голям и часовете на стигат за работа с конкретните текстове.

Романът „Бай Ганьо" разглежда емблематични за нашето общество теми и проблеми, които 100 години след написването на произведението все още са актуални, затова не е достатъчно да бъде представен само с една част, смята учителката по български език и литература в 134-то училище в София Йорданка Божинова:

„Мисля, че „Бай Ганьо" е от творбите, които докосват българина и ми се струва, че би могло да се включи и нещо допълнително от него. Аз лично много харесвам главата „Бай Ганьо журналист", „Бай Ганьо прави избори". Това са емблематични за нашето общество теми и проблеми, които 100 години след написване на произведението още са актуални. Мисля, че добре се получава, когато се прави съпоставката във времето, така че би могло да се помисли и върху включването на още части от „Бай Ганьо", посочи Божинова.

Йовков е включен само с разказа „Песента на колелетата", а Ботев и Вазов – с по две стихотворения. Освен намаляването на произведенията, новите програми предвиждат и нов, тематичен подход при разглеждането им, вместо хронологичен, както беше досега.

Новите учебни програми за 11-ти и 12-ти клас са качени за обществено обсъждане на сайта на образователното ведомство. Бележки, становища и предложения по тях могат да се изпращат до 18 май.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички