Махат Алеко Константинов от учебниците по литература

Махат Алеко Константинов от учебниците по литература | StandartNews.com

Алеко Константинов няма да присъства в учебниците за 12-ти клас, а в 11-ти ще се изучава само една част от „Бай Ганьо" – „Бай Ганьо на гости". Това ще стане, ако бъдат приети предложените от образователното ведомство нови програми по литература. От близо 100 произведения, изучавани досега в 11-ти и в 12-ти клас, остават само 27, т.е. програмата е намалена с близо две трети. Причината, според експерти от просветното ведомство, е, че обемът е прекалено голям и часовете на стигат за работа с конкретните текстове.

Романът „Бай Ганьо" разглежда емблематични за нашето общество теми и проблеми, които 100 години след написването на произведението все още са актуални, затова не е достатъчно да бъде представен само с една част, смята учителката по български език и литература в 134-то училище в София Йорданка Божинова:

„Мисля, че „Бай Ганьо" е от творбите, които докосват българина и ми се струва, че би могло да се включи и нещо допълнително от него. Аз лично много харесвам главата „Бай Ганьо журналист", „Бай Ганьо прави избори". Това са емблематични за нашето общество теми и проблеми, които 100 години след написване на произведението още са актуални. Мисля, че добре се получава, когато се прави съпоставката във времето, така че би могло да се помисли и върху включването на още части от „Бай Ганьо", посочи Божинова.

Йовков е включен само с разказа „Песента на колелетата", а Ботев и Вазов – с по две стихотворения. Освен намаляването на произведенията, новите програми предвиждат и нов, тематичен подход при разглеждането им, вместо хронологичен, както беше досега.

Новите учебни програми за 11-ти и 12-ти клас са качени за обществено обсъждане на сайта на образователното ведомство. Бележки, становища и предложения по тях могат да се изпращат до 18 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай