Кунева: Програмата е от времето на Близнашки

Не е коректно да се говори за спиране на средства, обяви бившият министър на образованието

Кунева: Програмата е от времето на Близнашки | StandartNews.com

Финалният вариант на стопираната програма от ЕК е правен по времето на служебния кабинет на министър Близнашки, обяви бившият министър на Образованието Меглена Кунева. Тя обяви, че за програмата от 2014 г. е отговарял наследникът й проф. Николай Денков. Оперативното ръководство е било поверено на Иван Модев, който е днес е началник на политическия кабинет на Денков. "Това са хората, които в най-дълъг период от време и почти без прекъсване са носели водеща отговорност за управлението на ОП НОИР", твърди Кунева.

Тя смята, че не е коректно да се говори за спиране на средства, защото има срок, в който нещата могат да се поправят. "Значителна част от бележките на европейските одитори са свързани с процеса на програмиране и оценяване по грантовите схеми за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Този процес изцяло е организиран и контролиран от Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" като Управляващ орган на ОП НОИР. Като министър установих тези проблеми и предприех мерки, за да не се допусне незаконосъобразно разходване на европейски средства", заявява Кунева и продължи: - Утвърдих план за действие с мерки, срокове и отговорници, който представих на министър Денков и в който са адресирани всички бележки на европейските одитори. Изпълнението на този план ще позволи успешното продължаване на програмата.

Меглена Кунева бе категорична, че министър Денков не е напуснал заради програмата, а защото не бил съгласен да има един зам.-министър, който да отговоря за нея, а друг да я координира с исшето образование и науката", пише Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай