Красимир Вълчев: Професионалното образование ще става все по-привлекателно и по-високо платено

Красимир Вълчев: Професионалното образование ще става все по-привлекателно и по-високо платено | StandartNews.com

Професионалното образование ще става все по-привлекателно и по-високо платено. Това каза за Радио „Фокус" министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той поясни, че усилията на образователното министерство през следващите години ще бъдат насочени към разкриването на повече места за прием в професионалните гимназии. „Това, което ни казва пазарът на труда, е, че имаме все повече позиции, които изискват средно техническо професионално образование. Те са с по-високи възнаграждения от тези, които изискват висше образование. Пазарът на труда все повече изисква квалификация, а не образователна степен. Професионалното образование ще става все по-привлекателно, защото предприятията днес са далеч по- технологизирани и по-чисти, ще стават и все по-високо платени позициите, които изискват професионално образование. Ние трябва да намерим начин, това да го кажем на учениците и техните родители", каза образователният министър.

Красимир Вълчев допълни, че вече са предложени промени в Закона за професионалното образование, които целят неговото развитие и насърчаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай