Комисия към МОН хваща плагиатството в академичните среди

Комисия към МОН хваща плагиатството в академичните среди | StandartNews.com

Промени в Закона за развитие на академичния състав предвиждат раздел, сързан с плагиатството, фалшифицирането на данни, които не са само български промени, каза във Варна зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков.

Проверки за плагиатството първо на ниво университет предвижда подготвян пакет от промени, а след това на национално ниво.И по международните стандарти проверката се извършва първо във ВУЗ-а , който ако държи на авторитета и реномето си, ще реши проблема. Ако това не стане, се предвижда създаване на Апелативна комисия към МОН, за да разгледа случая и да излезе на национално ниво с това признава или не сътветните научни постижения, дисертация и т.н., обясни проф. Денков. Според него принципът за хващане на плагиатството не е толкова труден, защото има софтуерни стандарти, по-важно е какво се случва след това. В България има няколко случая и Величко Адемов е един от тях, от години се знае, че има такъв проблем, но няма законови рамки това да бъде санкционирано, посочи зам.-министърът.

Във Варна той представи приоритетите и основните цели на новата оперативна програма"Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 ". Вече има отворени 8 процедури, три от тях са във висшето образование , за поддържане на рейтинговата система, студентски практики и студентски стипендии. Парите от 1.37 млрд лева по ОП са много пари от една страна, но те са разпределени за период от 7 години и ако ги сравним с общия бюджет за образование в страната, са само 10 % от него, каза проф.Денков. За това мерките по които се фокусираме-са квалификация, през която да минат всички учители, практики за 40000.50 000 студенти през следващите 2-3 години.

Отападането на ученици за последната 2014 г е 12.9%, не е много далеч от тези 11% преждевремено напуснали, която е една от основните цели, но не е лесно да се върви в посока надолу, защото демографията се променя, имаме повече ромски деца, в затруднения има и бежански деца, както и деца със специални образователни потребности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай