Коларова: Ще направим 15 септември като празник в Мизия

Коларова: Ще направим 15 септември като празник в Мизия | StandartNews.com

Варна. "Не само нормално, а като празник ще направим началото на учебната година в наводнените райони. С училищата е свързан целия живот в един квартал, в едно село, в един град. Нормалното започване на учебната година ще бъде стъпка към нормализацията въобще на ежедневието, на живота на хората. Надявам се 15 септември да даде глътка оптимизъм и надежда в пострадалите райони". Това каза в морската столица служебният министър на образованието Румяна Коларова.

Имало е проблем с учебниците в Мизия, които са били складирани на първи етаж в основното училище, където водата стигнала 3 метра, посочи Коларова. Но той вече е решен. В Мизия ще има и друг проблем – с домовете и условията на децата, да живеят и учат вкъщи, каза още тя.

МОН ще работи съвместно с вицепремиера и ресорен служебен министър Йордан Христосков , за да се гарантира нормалното завръщане на семействата по домовете си. А и социалните работници трябва да проверяват условията на децата за живеене и учене, ако са настанени по квартири със семействата си. След като трябва да бъдат съкратени 19 млн. лева от бюджета на образователното министерство, ще се търсят средства и до една седмица трябва да се намери решение. Парите, които се дават за ремонти на училища в наводнените райони са извън тези 10 млн. лв., които се разпределят на всички за старта на учебната година, посочи министър Коларова. Освен дадените до сега 27 000 лева на морската гимназия в Аспарухово, която най-много пострада, ще бъдат отпуснати още 20 000 лева. А за СОУ „Л.Каравелов" в същия квартал-над 10 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай