Извиняват отсъствия само след преглед при доктора

Извиняват отсъствия само след преглед при доктора | StandartNews.com

При откриването на учебната година преди седмица образователният министър Меглена Кунева призова за нови мерки, които да се предприемат срещу фалшиви бележки за извиненията на учениците. "Училището трябва да учи на честност и темата за фалшивите бележки за извиненията на отсъствията на учениците има много дълбоки последици - символно. Затова заедно с Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да видим какво можем да направим, за да сме сигурни, че сме взели всички мерки да няма такива бележки", заяви тогава Кунева. А седмица по-късно директорите сами предприеха първите превантивни мерки.

Учениците ще трябват да носят на класния копие от амбулаторния си лист

Нови строги правила за извинения на отсъствията предприемат училищните директори у нас. Те вече затягат контрола срещу фалшивите медицински бележки за извинение на отсъствия от клас, като за целта въвеждат поредица от нови мерки в правилниците си. Мерките се взимат само дни след като образователният министър Меглена Кунева заяви, че със здравното министерство ще напишат по-строги правила за медицинските бележки. Така например в част от училищата отсъствия вече се извиняват не само с бележка, но и с копие на амбулаторен лист. Той потвърждава, че ученикът наистина е бил преглеждан. Инициативата медицинската бележка да се съпровожда с амбулаторен лист дойде от Враца, където училищата прилагат тази практика отдавна, поясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пред "Стандарт". В началото на учебната година образователният министър Миглена Кунева предложи на колегата си Петър Москов да обединят усилията си в ограничаване на фалшивите медицински бележки в училище. Скоро тази инициатива ще бъде официално анонсирана, но много училища вече въвеждат в правилниците си това изискване, каза още Стаматов. За всички е ясно колко лесно може да се попълни медицинска бележка. Удостоверяването, че ученикът реално е боледувал, може да стане само с амбулаторен лист. На много места в страната обаче личните лекари отказват да издават амбулаторни листове на учениците, казва зам.-министър Стаматов. Затова сега се подготвя национална кампания, която да популяризира необходимостта от това.
Предаването на фалшиви медицински бележки си е малка корупционна практика и не бива тя да се извършва от ранна детска възраст, при това със знанието на възрастните, казва Диян Стаматов. Затова и на доста места училищните директори са въвели практиката на представяне и на амбулаторни листове, както и строги санкции при фалшифициране. От друга страна, новата мярка цели за отсъствието на учениците по здравословни причини да знаят и родителите. Често те са в неведение, че отрочето им не влиза в час, а представя бележка от лекаря.
В друго училище пък - 51-во СУ "Елисавета Багряна", вече е записано, че представянето на фалшива медицинска бележка ще се санкционира с преместване в друго училище. Директорът Асен Александров, който е и съветник на образователния министър Меглена Кунева, обясни, че въпреки строгата мярка, която се въвежда, всеки случай ще се разглежда индивидуално. Това е измама, проблемът не е толкова в това, че детето ще отсъства няколко дни, а в това, че ние трябва да възпитаваме учениците на манталитет, поясни той.
В друго школо пък бележките по домашни причини се заверяват от директора, а за да го направи той, родителите трябва предварително да са предупредили класния ръководител, че детето им наистина ще отсъства.

Забавачките със стаи за болни деца

Гонят хлапе от градината, ако не я посещава редовно

Специална стая за заведени болни деца на детска градина ще има в повечето забавачки. Изискването не е разписано в закона за предучилищното образование, но все повече директори го прилагат заради проблемни деца и родители. "В забавачката често се водят болни деца, те заразяват и други и епидемията плъзва за дни", оплакват се лелки от забавачките. По техните разкази и с препоръката на педиатри и медицински сестри, които работят в градини, на все повече места ще създават подобни стаи. Те са малки и там се отделят деца, които родителите водят болни на градина. Щом такова дете бъде забелязано, че е оставено в забавачката, то веднага се отделя в стаята, докато родителите му го вземат.
"Имаме една медицинска сестра в детската градина и два входа, от които сутрин се посрещат деца. Една сутрин сестрата дежури на единия вход, а на следващата на другия. След приема на децата минава през групите, които не е успяла да провери на входа, и когато установи, че има болно дете, то веднага бива отделяно в стаята за болни и връщано на родителите си. По тази причина и отсъствията в градината са малко", обясни леличка от столична забавачка.
Въпреки всички мерки, които се взимат, в детските градини продължава да има деца, които се изключват заради системни отсъствия. Те обаче в повечето случаи не са поради заболяване, а тъй като единият от родителите им все пак не работи и детето редовно бива оставяно вкъщи. "При такива деца след 30 системни отсъствия ние просто го изключваме, защото то не е подготвено за училище и е пропуснало много материал, който вкъщи едва ли е успяло да навакса", твърдят учители от столична детска градина.

Тийнейджъри минават изпити, ако работят

Гъвкави форми на обучение от тази учебна година ще предлагат школата за ученици, които вече са започнали да работят. Те ще може да изберат вечерно или дистанционно обучение и да се явяват само на изпити, за да получат накрая диплома за средно образование. По този начин образователното министерство се надява да намали процента на децата, които не успяват да завършат.
"Една от причините учениците да бягат от час е, че намират училището за скучно и безинтересно. Затова усилията на Министерството на образованието са да направи обучението по-атрактивно за децата", казва зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той обаче посочва и друга, не по-маловажна причина за отпадане - социални и битови проблеми, които възпрепятстват децата да бъдат в час. В много градове, особено масово край морето, след определен час учениците отиват да работят, казва Стаматов. Така те подпомагат семействата си, които изпитват финансови проблеми. Именно в голяма част от тези случаи учениците прибягват и до фалшиви болнични, за да извинят отсъствията си. От по-гъвкавите форми на обучение ще може да се възползват всички ученици, които по една или друга причина отсъстват за по-дълги периоди от училище. Формата на обучение ще може да се избира и променя в рамките на учебната година, заяви Стаматов.

500 лв. глоба на родителите

По-високи глоби за родителите, чиито деца не са записани или не посещават детска градина или училище, приеха депутатите през 2015 г. Санкциите скочиха от досегашните 20 лв. - 100 лв. до 50 лв. - 150 лв. При повторно нарушение вместо 50 лв. - 250 лв. вече се налага глоба в размер на 100 лв. - 500 лв. Между 5000 лв. и 10 000 лв. глоба пък грози всеки собственик на детска градина, която издава документ за завършена предучилищна подготовка, а няма лиценз от МОН. При повторно нарушение санкцията ще скочи двойно. Глоби са предвидени и за авторите и издателите, които заблуждават, че техните учебници и помагала са одобрени от МОН. Те вече се бъркат между 5000 лв. и 10 000 лв. С от 1000 лв. до 5000 лв. пък олекват авторите и издателите на учебници със съдържание, което е в отклонение от изискванията на просветното министерство.
С окончателното приемане на текстовете от новия закон бе въведено и изискването за задължително завършен първи прогимназиален етап, или 10-и клас, за получаване на шофьорска книжка, вместо сегашното минимално условие за основно образование. Целта на мярката е да се намалят катастрофите и да се пресече опцията по корупционен път да се дават книжки на неграмотни.
След поправките в закона стана ясно, че средно по 566 хлапета са оставали без детски надбавки всеки месец, защото не са посещавали предучилищна занималня. "Детските се спират в случай, че детето не е посещавало предучилищната група повече от 3 пъти в месеца. Още 5459 деца на възраст между 7 години и 18 години всеки месец са останали без надбавки заради отсъствия от час. Сега социалните спират помощите за месец при 5 неизвинени отсъствия. През 2016 г. пък при 3 поредни месеца спрени помощи детските вече се прекъсват за цялата година.

Плащат по 2 лева за фалшификат

Фалшивите медицински бележки в школата вървят по 2 лв. за брой и обикновено се разпространяват в училищата. Най-често ги продават учениците от 11-и и 12-и клас, които имат личен достъп до лекари, които пък от своя страна им подпечатват цели кочани с бележки.
Затова и в повечето школа правилата се променят, така че, ако ученик не присъства в 25% от часовете по даден предмет, да държи изпит. Освен това всички заверени бележки се вписват в специална тетрадка. Но не и преди децата да са донесли здравно-профилактична карта, в която е вписано името на личния им лекар.

14 000 първолаци не влязоха в клас

Близо 14 000 седемгодишни деца в България не са влезли в първи клас тази година. По данни на НСИ хлапетата набор 2009 са почти 81 000, а с избран личен лекар са 79 000 от тях. В същото време Министерството на образованието обяви, че записаните в първи клас тази есен ученици са малко над 66 000. Първата от причина за по-малкия брой е емиграцията. Немалко хлапета обаче не се записват на училище по семейни причини. За миналата година броят им е 2000.

Спират външния достъп с баджове

Освен мерки срещу отсъствията, част от големите училища в страната въвеждат и редица похвати за засилване на сигурността. В 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" например родителите на децата от начален курс ще получат баджове вероятно от 1 октомври. Само с тях те ще могат да влизат в двора и сградата на школото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай