Петък,

IT гении намериха цаката на стреса

От: Failed to load user -
3082
IT гении намериха цаката на стреса
A
A
A

Здравко отказал на Оксфорд, с Митко ще следват в Алма матер

Те са непобедимият тандем по информационни технологии на Математическа гимназия "Сергей Корольов" в Благоевград. Здравко Андонов и Митко Узунов са екип малко повече от година. И за това време са абонирани за първите места на всички национални състезания, където участват. За знанията, уменията и интелекта им никой не спори. Но победите им се дължат и на отборния им дух. Заедно обсъждат всички въпроси - от избора на тема за проекта до практическото му изпълнение. Диалогът и взаимното доверие са ключът към успеха. Това важи не само за отношенията между тях самите, но и за тези между абитуриентите и тяхната учителка Христина Василева. Често стигат и до спорове. Но нали в споровете се ражда истината. Пък и те го доказват - с купите и златните медали от надпреварите, в които се представят.

"Работата по даден проект ни отнема много време, емоции и дори нерви. Но това е цената на добрия, на успешния продукт. Заради това се лишаваме от доста неща - излизания навън, разходки и забавления с приятели. Даже с уроците в училище закъсваме за момент, но после наваксваме", твърдят Митко и Здравко. Горди са с проекта си "Релаксис". И няма как да е другояче. С него спечелиха първите места на Националната олимпиада по ИТ в категория "Уеб предприемачество" и на Националното състезание в град Лозница в категория "Приложни програми". Призовете печелят със своето мобилно приложение, което работи с помощта на

специален сензор, поръчан от Германия

"Благодарим на нашата гимназия и на ръководството, което закупи този сензор, за да направим нашия продукт. С него се отчита стресът, пулсът, движенията на потребителя, както и неговото дишане. Кривата на дишането се вижда, показва се и графиката на идеалното дишане. Потребителят може да се приближи до перфектното, а това го успокоява. Смятаме да развием нашия проект в посока на дишането, което си е цяла наука, и на йогата", разказва Митко.

След завършването на ХII клас и дипломирането абитуриентите отишли на екскурзия в Гърция. Но не и Здравко, който заминал в наш курорт край морето, но не да събира тен, а да участва в подбора на участници в националния ни отбор по лингвистика. Изучаването на естествените езици е другата слабост на младежа. "Програмирането обаче е моята стихия, към него се насочих още в VII клас. Тази година започнах по-сериозно да се занимавам и с лингвистика, интересно ми е.

От сутрин до вечер сме на лекции

Отдавна съм свикнал да правя жертви заради своето усъвършенстване в ИТ и лингвистиката", споделя Здравко. Хобито на Митко пък е свиренето на китара. Взема инструмента, когато е уморен, наследил тръпката към китарата от своя баща, който никога не е бил професионален музикант. С музиката се успокоява, релаксира и се зарежда с енергия за поредната задача по ИТ.

За Митко този път сякаш бил начертан, тъй като майка му Албена Узунова е преподавател по ИТ в Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград. "Тя ме подтикна към това занимание. Направи така, че да ми стане интересно. Запалих се, започнах да се развивам с помощта на моите учители", разказва младежът. Той и приятелят му Здравко вярвали в успеха си на националната олимпиада тази година, но не очаквали да са на най-високото място. За победата трябвало не само да имат хубав проект, но и да се представят отлично на теста, в който имало 60 въпроса по информатика и информационни технологии. Тежестта на двете изпитания - проект и тест, била еднаква - по 50% за общата оценка на кандидатите. Сега целта пред дуетът млади властелини на ИТ е тяхното приложение да стигне до хората, за да е полезно за обществото.
Нещо много важно свързва Здравко и Митко.

Някои го наричат патриотизъм

но те не искат да се ползват силни думи. Става въпрос за избора им къде да продължат своето образование - в България или в чужбина. Решението и на двамата е да останат в своята родина. Макар Здравко да има шанс да учи не къде да е, а в университета в Оксфорд, Англия. Но ще продължат да се развиват в сектора на информационните технологии в СУ "Св. Климент Охридски". Те вече са приети там с първото си място на националната олимпиада. Почти сигурно ще изберат специалността софтуерно инженерство. "Вярваме, че и в България има възможност за развитие и реализация в областта на ИТ. Дано създадем необходимите контакти. Ще ни се бизнесът да е по-активен. Все се жалват собственици на фирми, че нямат подготвени кадри, а на организирани форуми за търсене на качествени служители

интересът на бизнесмените е твърде слаб

При нас вече има натрупан опит и рутина. Няма стрес и притеснение, но се работи месеци наред по даден проект. Нашето приложение "Релаксис" е единствено, няма друго такова. Ще помогне за релакса на много хора", категорични са младите ИТ надежди. С оставането си в родината ще са полезни и за страната си, и за сънародниците си със своите умения и знания. А и ще могат да помагат на учениците в благоевградската математическа гимназия да готвят успешни проекти и да следват техния път. Ще дават идеи, съвети и насоки на тези след тях. "Всеки трябва да се стреми да е в помощ на ближния с това, което може. Не бива нито за миг да се отклоняваме от нашия път, за да постигнем целите си", твърдят в един глас Митко и Здравко.

Учителката им: След 1 г. фирмите ще наддават за тях

"Митко и Здравко са много интелигентни и разумни младежи. Те не само знаят какво искат, но и са наясно с пътя до успеха. Вече са разбрали, че той е твърде труден. Че да си на върха, е необходима много работа и непрекъснато развитие", разказва учителката им по информатика Христина Василева. "С всеки проект научават нещо ново, нещо интересно. Най-сложно е да изберем темата, после сме длъжни да я направим качествено. Често сме на различни мнения, но това не е проблем. Така и не можахме да постигнем консенсус по отношение на сивия цвят - аз не го харесвам, на тях пък им допада. Понякога се налагаше да им напомням за сроковете и задачите, свързани с поредния проект. Но това е нормално за тях, млади са, разсеяни са на моменти", признава Василева. "Вярвам, че само след 1 г. фирми в областта на ИТ ще ги открият, ще ги оценят и ще ги приемат в редиците си. Пожелавам им да се развиват със същата страст. Те непрекъснато са в интернет, знаят какво има и какво няма в сектора. Здравко и Митко спокойно могат да са сред най-добрите ни ИТ специалисти. Желая им с цялото си сърце успех и на добър път!", казва гордата им учителка.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички