IT гении намериха цаката на стреса

IT гении намериха цаката на стреса | StandartNews.com

Здравко отказал на Оксфорд, с Митко ще следват в Алма матер

Те са непобедимият тандем по информационни технологии на Математическа гимназия "Сергей Корольов" в Благоевград. Здравко Андонов и Митко Узунов са екип малко повече от година. И за това време са абонирани за първите места на всички национални състезания, където участват. За знанията, уменията и интелекта им никой не спори. Но победите им се дължат и на отборния им дух. Заедно обсъждат всички въпроси - от избора на тема за проекта до практическото му изпълнение. Диалогът и взаимното доверие са ключът към успеха. Това важи не само за отношенията между тях самите, но и за тези между абитуриентите и тяхната учителка Христина Василева. Често стигат и до спорове. Но нали в споровете се ражда истината. Пък и те го доказват - с купите и златните медали от надпреварите, в които се представят.

"Работата по даден проект ни отнема много време, емоции и дори нерви. Но това е цената на добрия, на успешния продукт. Заради това се лишаваме от доста неща - излизания навън, разходки и забавления с приятели. Даже с уроците в училище закъсваме за момент, но после наваксваме", твърдят Митко и Здравко. Горди са с проекта си "Релаксис". И няма как да е другояче. С него спечелиха първите места на Националната олимпиада по ИТ в категория "Уеб предприемачество" и на Националното състезание в град Лозница в категория "Приложни програми". Призовете печелят със своето мобилно приложение, което работи с помощта на

специален сензор, поръчан от Германия

"Благодарим на нашата гимназия и на ръководството, което закупи този сензор, за да направим нашия продукт. С него се отчита стресът, пулсът, движенията на потребителя, както и неговото дишане. Кривата на дишането се вижда, показва се и графиката на идеалното дишане. Потребителят може да се приближи до перфектното, а това го успокоява. Смятаме да развием нашия проект в посока на дишането, което си е цяла наука, и на йогата", разказва Митко.

След завършването на ХII клас и дипломирането абитуриентите отишли на екскурзия в Гърция. Но не и Здравко, който заминал в наш курорт край морето, но не да събира тен, а да участва в подбора на участници в националния ни отбор по лингвистика. Изучаването на естествените езици е другата слабост на младежа. "Програмирането обаче е моята стихия, към него се насочих още в VII клас. Тази година започнах по-сериозно да се занимавам и с лингвистика, интересно ми е.

От сутрин до вечер сме на лекции

Отдавна съм свикнал да правя жертви заради своето усъвършенстване в ИТ и лингвистиката", споделя Здравко. Хобито на Митко пък е свиренето на китара. Взема инструмента, когато е уморен, наследил тръпката към китарата от своя баща, който никога не е бил професионален музикант. С музиката се успокоява, релаксира и се зарежда с енергия за поредната задача по ИТ.

За Митко този път сякаш бил начертан, тъй като майка му Албена Узунова е преподавател по ИТ в Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград. "Тя ме подтикна към това занимание. Направи така, че да ми стане интересно. Запалих се, започнах да се развивам с помощта на моите учители", разказва младежът. Той и приятелят му Здравко вярвали в успеха си на националната олимпиада тази година, но не очаквали да са на най-високото място. За победата трябвало не само да имат хубав проект, но и да се представят отлично на теста, в който имало 60 въпроса по информатика и информационни технологии. Тежестта на двете изпитания - проект и тест, била еднаква - по 50% за общата оценка на кандидатите. Сега целта пред дуетът млади властелини на ИТ е тяхното приложение да стигне до хората, за да е полезно за обществото.
Нещо много важно свързва Здравко и Митко.

Някои го наричат патриотизъм

но те не искат да се ползват силни думи. Става въпрос за избора им къде да продължат своето образование - в България или в чужбина. Решението и на двамата е да останат в своята родина. Макар Здравко да има шанс да учи не къде да е, а в университета в Оксфорд, Англия. Но ще продължат да се развиват в сектора на информационните технологии в СУ "Св. Климент Охридски". Те вече са приети там с първото си място на националната олимпиада. Почти сигурно ще изберат специалността софтуерно инженерство. "Вярваме, че и в България има възможност за развитие и реализация в областта на ИТ. Дано създадем необходимите контакти. Ще ни се бизнесът да е по-активен. Все се жалват собственици на фирми, че нямат подготвени кадри, а на организирани форуми за търсене на качествени служители

интересът на бизнесмените е твърде слаб

При нас вече има натрупан опит и рутина. Няма стрес и притеснение, но се работи месеци наред по даден проект. Нашето приложение "Релаксис" е единствено, няма друго такова. Ще помогне за релакса на много хора", категорични са младите ИТ надежди. С оставането си в родината ще са полезни и за страната си, и за сънародниците си със своите умения и знания. А и ще могат да помагат на учениците в благоевградската математическа гимназия да готвят успешни проекти и да следват техния път. Ще дават идеи, съвети и насоки на тези след тях. "Всеки трябва да се стреми да е в помощ на ближния с това, което може. Не бива нито за миг да се отклоняваме от нашия път, за да постигнем целите си", твърдят в един глас Митко и Здравко.

Учителката им: След 1 г. фирмите ще наддават за тях

"Митко и Здравко са много интелигентни и разумни младежи. Те не само знаят какво искат, но и са наясно с пътя до успеха. Вече са разбрали, че той е твърде труден. Че да си на върха, е необходима много работа и непрекъснато развитие", разказва учителката им по информатика Христина Василева. "С всеки проект научават нещо ново, нещо интересно. Най-сложно е да изберем темата, после сме длъжни да я направим качествено. Често сме на различни мнения, но това не е проблем. Така и не можахме да постигнем консенсус по отношение на сивия цвят - аз не го харесвам, на тях пък им допада. Понякога се налагаше да им напомням за сроковете и задачите, свързани с поредния проект. Но това е нормално за тях, млади са, разсеяни са на моменти", признава Василева. "Вярвам, че само след 1 г. фирми в областта на ИТ ще ги открият, ще ги оценят и ще ги приемат в редиците си. Пожелавам им да се развиват със същата страст. Те непрекъснато са в интернет, знаят какво има и какво няма в сектора. Здравко и Митко спокойно могат да са сред най-добрите ни ИТ специалисти. Желая им с цялото си сърце успех и на добър път!", казва гордата им учителка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай