Идат фалити на университети

Идат фалити на университети | StandartNews.com

Мораториум върху нови академични структури иска Дончев, Кунева събира специалности

Ако университетите не вземат мерки, след година-две ще говорим за масови фалити на висши училища. За това предупреди финансовият министър Владислав Горанов на последното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма.
Повод за прогнозата му е решението за отпускане на 1,3 млн. лв. допълнителни средства от бюджета за Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" (ВТУ) заради влошеното му финансово състояние. Парите ще отидат за разплащане на просрочени задължения за хонорари по магистърските програми за учебната 2014-2015 г. и за погасяване на борчове за строително-монтажни работи в размер на 163 000 лв.

Горанов признава, че е дал съгласие да отпусне средствата "по целесъобразност" за ВТУ, но подобни мерки са неустойчиви и е необходима цялостна реформа. "В противен случай, тези примери като Великотърновския университет ще се мултиплицират", посочва финансист №1.

"За последните 25 години системата на висшето образование обрасна със специалности, причудливи, в отделните висши училища, които доведоха до там, че в традиционно силните си направления, когато са създавани тези висши училища, са заменени от изучаване на икономика например или всякакви други неприсъщи за технически училища", посочва Горанов. Според него университетите "проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни".

Горанов отправя призив към колежката си и вицепремиер Меглена Кунева да предложи спешна реформа. "Вземам думата само за да ви окуража и да ви помоля да бъдете настоятелни, да не отлагате реформата и стъпките, защото точно след два месеца ще си говорим за бюджета за следващата година и в него можем да имплантираме тези мерки, за които вие знаете добре, но може да проявите политически притеснения да не ги наложите, тъй като те са непопулярни", обръща се Горанов към Кунева.
"Аз съвсем скоро ще предложа постановление за събиране на специалности, които са били напълно излишно разроени, просто за да може да се направи още една катедра със съответната академична обезпеченост", отговаря Кунева. И също се обявява против безконтролното роене и откриване на университети с аргумента, че така някой град щял да се вдигне на крака, след като всички са наясно, че няма достатъчно университети.

Вицепремиерът Томислав Дончев предлага да се въведе мораториум върху откриване на нови университети и техни филиали. "Единственото изключение, което съм готов да допусна, е, ако разсъждаваме за някаква нова структура на Северозапад като един от инструментите да се обръщат тежки демографски процеси", посочва той.

"Където има реформи, там е най-тежко да се подкрепя. Ако е лесно щяха да ви подкрепят повече партии", обобщава премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай