Хотел в Златните е най-старата школа по туризъм от 60-те

Хотел в Златните е най-старата школа по туризъм от 60-те | StandartNews.com

Варна. Най-старият Колеж по туризъм не само у нас, а и в Европа, води началото си отпреди половин век в хотел на Златните. След края на курортния сезон в далечната 1963 г. луксозните апартаменти в хотел „София" са превърнати в класни стаи с черни дъски и банки. 167 студенти започват да се учат на туризъм за администратори, екскурзоводи, сервитьори и шефове на хотели и ресторанти. Обучението е на английски, немски и руски език по предметите археология, география на туризма, водолечение, сервитьорство и кулинария. Тържественото събрание за откриване и превръщане на хотела в образователно заведение е точно на Коледа, а лентата реже тогавашният председател на Главното управление по туризъм към МС Петко Тодоров.

Обучението на кадри за туризма е държавна политика, която осигурява пълен безплатен пансион в хотела на студентите. Това е златното време за Колежа по туризъм, който днес чества 50-годишния си юбилей. От създаването си досега училището е дало професионално висше образование на 10 000 кадри в туристическия бранш, като 50 на сто от тях работят по света – в най-престижните хотелски вериги, заведения и круизни компании.

Сега колежът дели една от най-красивите сгради, строена за френски лицей, с НУИ „Добри Христов", с което изкуствено се разпалват вражди и противопоставяне между двете престижни училища. Министерството на културата лобира за Националното училище по изкуства „Добри Христов", а Министерството на образованието и науката поддържа становище, че Колежът по туризъм - Варна следва да продължи да ползва помещенията в сградата, обявена за паметник на културата. На всичко отгоре по време на тези празнични дни от пороя прокапа и таванът на сградата, а пари за ремонт няма.

Въпреки материалните несгоди, в Колежа по туризъм всяка година се състезават по двама кандидати за едно студентско място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай