Петък,

Хотел в Златните е най-старата школа по туризъм от 60-те

От: Администратор -
5018
Хотел в Златните е най-старата школа по туризъм от 60-те
A
A
A

Варна. Най-старият Колеж по туризъм не само у нас, а и в Европа, води началото си отпреди половин век в хотел на Златните. След края на курортния сезон в далечната 1963 г. луксозните апартаменти в хотел „София" са превърнати в класни стаи с черни дъски и банки. 167 студенти започват да се учат на туризъм за администратори, екскурзоводи, сервитьори и шефове на хотели и ресторанти. Обучението е на английски, немски и руски език по предметите археология, география на туризма, водолечение, сервитьорство и кулинария. Тържественото събрание за откриване и превръщане на хотела в образователно заведение е точно на Коледа, а лентата реже тогавашният председател на Главното управление по туризъм към МС Петко Тодоров.

Обучението на кадри за туризма е държавна политика, която осигурява пълен безплатен пансион в хотела на студентите. Това е златното време за Колежа по туризъм, който днес чества 50-годишния си юбилей. От създаването си досега училището е дало професионално висше образование на 10 000 кадри в туристическия бранш, като 50 на сто от тях работят по света – в най-престижните хотелски вериги, заведения и круизни компании.

Сега колежът дели една от най-красивите сгради, строена за френски лицей, с НУИ „Добри Христов", с което изкуствено се разпалват вражди и противопоставяне между двете престижни училища. Министерството на културата лобира за Националното училище по изкуства „Добри Христов", а Министерството на образованието и науката поддържа становище, че Колежът по туризъм - Варна следва да продължи да ползва помещенията в сградата, обявена за паметник на културата. На всичко отгоре по време на тези празнични дни от пороя прокапа и таванът на сградата, а пари за ремонт няма.

Въпреки материалните несгоди, в Колежа по туризъм всяка година се състезават по двама кандидати за едно студентско място.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички