Гид за студенти на Острова

Гид за студенти на Острова | StandartNews.com

Проверете срещу какво сте имунизирани, носете си повечко пари кеш

Вземете със себе си писмата за кредита и уведомлението, че сте приети в университета

Тази година рекордно много българи са приети в университети навън. Поне така излиза от заверените в МОН дипломи за завършено средно образование - според техния брой, кажи-речи, всеки пети български абитуриент е избрал да получи висшето си образование в чужбина. Ако вече сте приети и ви предстои пътуване за първа година в чужд университет, има няколко неща, които не бива да забравяте.

Най-важното, естествено, са документите. Не забравяйте да сложите в багажа си писмото за безусловен прием, което са ви изпратили от университета. Защото бюрокрация и грешки вследствие на тази бюрокрация има навсякъде - понякога се случва, когато отидете в университета, да откриете, че името ви липсва в списъка на приетите студенти. Ако носите писмото със себе си, това може да ви спести доста разтакавания. Тези писма обикновено пътуват около месец - затова, ако до заминаването ви вашето още не е пристигнало, разпечатайте поне съобщението, с което сте получили потвърждение за приема си по интернет.

Другото важно писмо в списъка с документи е свързано с финансирането. Особено ако теглите студентски кредит за обучение на Острова. В някои от университетите няма да ви поискат това писмо по време на регистрацията, а едва през октомври - затова го пазете като очите си до момента, в който университетската администрация се заинтересува от него. Важно е да се знае, че

кредитът за следване се отпуска година за година

Така че това писмо важи само за заема, с който заплащате първата година от следването си. През следващата кандидатствате отново. Освен това много от университетите предлагат и други форми на финансиране, включително стипендии на базата на дохода. Проверете внимателно какви варианти предлага вашето висше училище - това може да намали сумата, която ви е нужна като кредит.

Трябва да носите също и копие от договора си за настаняване в общежитието, в което се посочва и номерът на стаята. Ако не искате да живеете в общежитието към университета си, може да се настаните в частно - осигуряват ги лицензирани британски агенции за настаняване на студенти, като наемите варират според града от 70 до 190 лири на седмица.

Много важен момент - европейската здравна карта. Освен това се погрижете да вземете информация от джипито си за имунизациите, които са ви поставяни. Важният момент е имунизацията против менингит - във Великобритания тя е задължителна, а у нас не е. Ако все пак ви предложат да ви имунизират там, знайте, че имате възможност да откажете, но подписвате документ, че го правите на своя отговорност. Не е необходимо личният лекар да издава някакъв специален документ за имунизациите - достатъчно е да си ги запишете на листче.

Не забравяйте личната карта и паспорта - ако имате и двете, най-добре ги носете със себе си. Единия от документите може да ви поискат, когато си откривате банкова сметка. През този период може да се легитимирате и с шофьорската книжка или акта си за раждане, но ако ви се наложи да летите до България, това няма как да стане без паспорт. Накрая, но не на последно място, са двата най-важни документа. Оригинал на преведена и легализирана диплома за завършено средно образование и оригинал на документа, който удостоверява познанията по английски език (TOEFL/IELTS).

Проверете внимателно дали в информацията ви за първия учебен ден е посочено осигурено ли е посрещане. В противен случай е добре да се свържете със свои връстници, които ще учат там, и

да се договорите за съвместен трансфер

от летището до университета. Билети във влакове и автобуси могат да бъдат резервирани и предварително.
Не забравяйте да си направите и повечко паспортни снимки, още преди да тръгнете от България. В първите дни, когато си вадите документи, ще ви се налага честичко да оставяте своя снимка, а не навсякъде има възможност да се снимаш. Другият вариант е да носите готова снимка в дигитален формат. ISIC картата е още една препоръчителна добавка към папката с документи. Тя осигурява много намаления в най-различни сфери не само във Великобритания. С нея можете да получите отстъпка в библиотека, хотел, заведение или оптика.

Добре е да носите у себе си и някакви пари кеш - до откриването на банкова сметка минава време. Естествено, картата от българската ви сметка също ще е у вас, но понякога парите в брой могат да ви спестят главоболия. Проучете също какво ще ви струва тегленето от банкомат -таксите може да се окажат много високи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай