Дипломи от пловдивския университет се признават и в Москва

Дипломи от пловдивския университет се признават и в Москва | StandartNews.com

Московският държавен психолого-педагогически университет (МГППУ) съвместно с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" успешно реализират магистърските програми "Психологическо благополучие в детска и юношеска възраст" и "Училищна психология".

Програмите предполагат практика в университета-партнер, защита на магистърска дисертация под ръководството на професори от двете страни и възможност за получаване на дипломи от руския и от европейския университет.

В процесът на обучение магистратите проектират програми за развитие на компетенции в детска и юношеска възраст, провеждат динамична оценка на позитивно развитие, получават навици за практическа работа на психолога в общообразователно и висше професионално училище.

По покана на факултета на МГППУ "Психология в образованието" Москва са посетили ръководителят на катедра психология и социална дейност на Педагогическия факултет на Пловдивския университет Румен Стаматов и доцент в катедрата Кирилка Тагарева. Те са прочели цикъл от лекции по позитивна психология.

"Перспективите за сътрудничество с катедрата по психология на Пловдивския университет са значителни", – казва ръководителят на катедра "Училищна психология" на МГППУ Дмитрий Лубовский.

По думите му, психолозите в Русия и България са заинтересувани в провеждането на междукултурни изследвания, които "ще позволят по-дълбоко да разберат това, какви са съвременните деца, подрастващите и младежите в двете страни, а значи, да им се помага по-ефективно".

Днес, по мнението на професор Румен Стаматов, повсеместно се наблюдава "необходимост в развитието на способности у децата към съпреживяване и съчувствие, благодарност и умение да я изразят". В голям проблем се превръща свободното време на подрастващите и младежите, което "съвсем не е така позитивно, както би се искало на родителите и учителите".

Колеги от Пловдивския университет се готвят отново да посетят МГППУ на 24 – 25 септември 2018 година в дните на провеждане на конференции, посветени в чест на 110-та годишнина от раждането на известната психоложка Лидия Божович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай