Вторник,

Деца събраха 1700 лева, за да спасят ценни книги

От: Администратор -
Деца събраха 1700 лева, за да спасят ценни книги
A
A
A

Деца от столично училище събраха 1700 лева, за да спасят няколко ценни книги на Софроний Врачански и проф. Иван Шишманов. Инициативата им е част от дарителската кампания на Националната библиотека „Осинови книга".

Уникалният Първи Видински сборник на Софроний Врачански от 1802 година и два екземпляра от първото печатно издание на „Царственик или История българска" от 1844-та се нуждаят от спешна реставрация. Напукани кожени корици, разкъсвания, окисляване и ронлива хартия са само част от проблемите.

„Като разтворим книгата, личат скъсвания, замърсявания от употреба, липса на ъгълчета, страници, които са отделени, петна от намокряне", обяснява Нона Петкова, от отдел„Ръкописи и старопечатни книги" в библиотеката.

С каузата да спасят безценните литературни съкровища от 19 век, се заемат осмокласници. Събират мигновено необходимата сума за реставрацията.

„Не се събират трудно, защото родителите на децата от цялото училище, тъй като всички се включиха, искаха ние децата да сме тази промяна, която да запази историята на България", заявява Вероника Кръстева.

„Сякаш има влечение да се забравяме сами. Идеята беше да направим така, че да не се забравяме", заявява Георги Педаков.

Ограниченият бюджет налага библиотеката да прибегне до кампанията „Осинови книга". По програмата от 2009 година насам са спасени над 16 документа, сред тях е и житието на Свети Йоан Рилски от 1671-ва година.

Но дори и спасени, книгите продължават да са заплашени от унищожение заради постоянните течове в сградата на 65 години.

И докато деца даряват пари, за да спасят книги, държавата не е дала нито един лев до момента, за да спаси рушащата се сграда на Националната библиотека.

Тагове:

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички